Mikro öğretimin görsel sanatlar öğretmeni adaylarının öz yeterlik düzeylerine etkisi
The effect of micro teaching on visual arts teacher candidates' self-sufficiency
- Tez No: 429632
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ DİLMAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mikro öğretim, görsel sanatlar, öz yeterlik, öğretmen öz yeterlik inancı, resim-iĢ öğretmenliği, öğretmen adayı, Micro Teaching, Visual Arts, Self-Sufficiency, Teacher SelfSufficiency Belief, Art Teaching, Teacher Candidate
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın amacı; mikro öğretim uygulamalarının görsel sanatlar öğretmeni adaylarının öz yeterlik algı düzeylerinin deney-kontrol grupları ve mezun olunan okul türü açısından farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. Araştırma 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Resim İş Eğitimi Anabilim Dalı 4. sınıf toplam 36 (K = 22, % 61,1 ve E = 14, % 38,9) görsel sanatlar öğretmen adayı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada öğretmen adayları yansız atama yolu ile deney ve kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Deney grubu ile mikro öğretim uygulamalarının süreçleri göz önünde tutularak deneysel süreç gerçekleştirilirken kontrol grubu ile öğretmen merkezli bir eğitim ortamı içinde dersler işlenmiştir. Araştırmada verilerin toplanması aşamasında öğrencilerin öğretmen öz yeterlik düzeyini belirlemek için, araştırmacı tarafından hazırlanan“Görüşme Formu”ve Tschannen-Moran ve Woolfolk-Hoy (1998) tarafından geliştirilerek, Çapa, Çakıroğlu ve Sarıkaya (2005) tarafından Türkçeye uyarlanan“Öğretmen Öz Yeterlik Algısı Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçek 24 maddeli 5 dereceli likert tipi bir ölçektir. Veri toplama aracından elde edilen veriler SPSS ( Statistical Package For Social Sciences) 17.0 paket programına aktarıldıktan sonra istatistikî analizleri yapılmış ve elde edilen bilgiler çözümlenmiştir. Mikro öğretimin görsel sanatlar öğretmeni adaylarının öz yeterlik düzeylerine etkisini belirlemek için Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Verilerin normal dağılım gösterdikleri durumlarda parametrik istatistik teknikleri, normal dağılım göstermediği durumlarda ise parametrik olmayan istatistik teknikleri uygulanmıştır. Bu tekniklerden hangisinin, hangi durumlarda kullanıldığına ilişkin durumları ile Özel Öğretim Yöntemleri II dersindeki öğretmen adaylarının; deney-kontrol grupları ve mezun olunan okul türleri arasında anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği Mann Whitney U testi ile deney-kontrol grupları ve cinsiyetler arasında verilerin normal dağılım gösterip göstermediği Kolmogorov-Smirnov testi ile incelenmiştir. Araştırma sonucunda, görsel sanatlar öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine ilişkin öğretmen öz-yeterlik algı puanlarının ölçeğin genelinde ve boyutlarında“Oldukça yeterli”ile“Çok yeterli”seçeneğinde daha fazla yoğunlaştığı tespit edilmiştir. Deney grubunun ön test - son test puanlarına bakıldığında anlamlı bir farkın olduğu, kontrol grubunun aldığı puanlara bakıldığında anlamsız bir fark olduğu görülmüştür. Mezun olunan okul türleri bakımından öğretmen adaylarının öğretmen öz yeterlik ölçeğinden aldıkları ön test ve son test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmaktadır. Görüşme formu verileri de bu bulguları destekler niteliktedir. Sonuç olarak; uygulamaya katılan öğretmen adaylarının öğretmen öz yeterlik algılarını geliştirebilecek ortamların oluşturulması ve öz yeterlik algı düzeylerini geliştirmelerinin büyük ölçüde sağlandığı görülmüştür. Ayrıca bu araştırmanın, Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Resim-İş Öğretmenliği Anabilim Dalı'nda mikro öğretimin görsel sanatlar öğretmeni adaylarının öz yeterlik düzeylerine etkisini arttırdığını söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine whether micro teaching applications effect the self-sufficiency levels of visual arts teacher candidates in terms of experimental-control groups and types of graduate schools. The research was done with Atatürk University Kâzım Karabekir Education Faculty's Department of Art Teaching's students which consisted of a total number of 36 (22 males, 61,11% and 14 females, %38,9) 4th grade visual arts teacher candidates. In the study, the teacher candidates were divided into two groups as experimental and control group via randomization. While the experimental process was led with the experimental group with micro teaching application processes on account, the lessons were studied in a teacher based environment for the control group. To determine the self-sufficiency levels of the teacher candidates in the level of data gathering of the research, an“Interview Form”and a“Teacher Self-Sufficiency Perception Scale”,which was developed by Moran and Woolfolk-Hoy (1998) and adapted to Turkish by Çapa, Çakıroğlu and Sarıkaya (2005), was applied. Scale 24 a 5 point likert scale consisting of 24 matters. The gathered data from the data gathering device were transferred to SPSS 17.0 package software and the statistical analysis were done following the resolution of the acquired data. In order to determine the effects of the micro teaching on visual arts teacher candidates' self-sufficiency levels, Mann Whitney U test was employed. Parametric statistics methods were applied on portions which demonstrated a normal data spread, and non-Parametric statistics methods were applied on portions which demonstrated an abnormal data spread. The states which are related to which technique was used in which manner and whether the students in Methodology II class'; experimental-control groups and types of graduate schools were analyzed via Mann Whitney U test to determine whether a meaningful difference exists and whether the experimental-control group and genders difference provide a normal spread was analyzed with Kolmogorov-Smirnov test. The research result showed that visual arts teacher candidates' self-sufficiency perception scale's plenary and dimension parts were focused on“Quite Sufficient”and“Extremely Sufficient”sections. A meaningful difference were observed when experimental group's pre-test and post-test scores were compared and a non-meaningful difference were obtained when control group's scores were analyzed. No meaningful difference were found when types of schools terms teacher candidates' scores from teacher self-sufficiency scale were compared. Interview Form data also confirm these findings. In conclusion; it's observed that an environment to improve participant teacher candidate's perception of self-sufficiency and self-sufficiency perception levels' improvement were accomplished on a great scale. Additionally, it's avowable that this study improved the effect of micro teaching in Atatürk University, Kâzım Karabekir Education Faculty's Art Teaching Department on visual art teacher candidates' self-sufficiency levels.