Mikro öğretim uygulamalarının görsel sanatlar öğretmen adaylarının teknolojik pedagojik alan bilgisi öz yeterlik düzeylerine etkisi
The impact of microteaching practice on the technological pedagogical content knowledge self efficacy level of visual arts prospective teachers
- Tez No: 643471
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MENDUHA SATIR KAYSERİLİ, DR. YAHYA HİÇYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Görsel Sanatlar öğretmen adayı, öğretmen yetiştirme, mikro öğretim, teknolojik pedagojik alan bilgisi, Visual arts procpective teacher, teacher training, micro teaching, technological pedagogical content knowledge
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının teknoloji destekli mikro öğretim uygulamalarının Görsel Sanatlar teknolojik pedagojik alan bilgisi (GS-TPAB) öz-yeterlik düzeylerine etkisini incelemektir. Yöntem: Araştırmanın veri toplama ve analiz etme şekline bağlı olarak karma araştırma desenlerinden gömülü desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu 2019-2020 eğitimöğretim yılı güz döneminde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi bünyesinde Resim-İş Öğretmenliği bölümünde 3. sınıfta öğrenim gören toplam 34 öğretmen adayı ile oluşturulmuştur. Veriler,“GS-TPİB Öz-Yeterlik Ölçeği”,“Kişisel Bilgi Formu”ve“Görüşme Formu”ile elde edilmiştir. Veri toplama araçlarından elde edilen nicel veriler kodlanarak SPSS 17.0 paket programına girilmiş ve analizler bu program aracılığı ile yapılmıştır. Görsel Sanatlar öğretmen adayları ile yapılan görüşmeler sonucunda toplanan nitel veriler, içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada, Görsel Sanatlar öğretmen adaylarının teknoloji destekli mikro öğretim uygulamalarının GS-TPAB öz-yeterlik düzeylerinde anlamlı bir artış olduğu, öğretmen adaylarının son test puanlarının cinsiyete göre TPB, TAB, TPAB ve genel ölçek açısından anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Ancak öğretmen adaylarında ön test puanlarının cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiştir. Ön test - son test puanlarının mezun oldukları okul türüne göre ve bilgisayar sahibi olma durumuna göre anlamlı bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Sonuç: Elde edilen sonuçlar ışığında Görsel Sanatlar öğretmen adaylarının TPAB düzeylerinin artmasında teknoloji destekli mikro öğretim uygulamalarının etkili bir yöntem olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The goal of this research is to analyze the effect of technology-supported microteaching practicesof prospective teachers on visual arts technological pedagogical content knowledge self efficacy level (Visual Arts-TPACK). Method: Depending on the way data is gathered and analysed, embedded desing which is one of the mixed methods research designswas used in this study. Study group consists of 34 third-grade prospective teachers studying in the department of Art and Crafts Teacher Education at Van Yüzüncü Yıl University in the fall semester of 2019-2020 academic year. Data was obtained through Visual Arts-TPACK Self Efficacy Scale, Personal Information Scale and Interview Form. Quantitative data were encoded and analyzed using SPSS 17.0 statistical package. All of the data obtained through the interviews with visual arts prospective teachers, were analyzed applying content analysis method. Findings: This study revealed a significant increase in the Visual Arts-TPACK self efficacy levels as a result of technology-supported micro teaching practices of the Visual Arts prospective teachers and a remarkable difference according to gender in post-test scores of prospective teachers in terms of TPK, TCK, TPACK and overall assessment. However; th findings showed that there was no significant difference in pre-test scores according to gender. Also, pre- and post-test scores did not have a meaningful effect according to the school the participants graduated and whether they had computers. Result: Based on the results of the study, it can be concluded that technology-supported micro teaching practices are effectiveto increase the TPACK levels of Visual Arts prospective teachers.