Öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri ile karar verme süreci arasındaki ilişki (Kars örneği)
The relationship between the teachers' decision-making processes and organizational commitment levels ( Kars example)
- Tez No: 429633
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ ADA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Örgütsel Bağlılık, Kara Verme, Karar Verme Süreci, Teacher, Organizational Commitment, Black, Making The Decisionmaking Process
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
İş dünyasında son yıllarda yaşanan rekabet şartları işletmelerin varlıklarını sürdürmelerini giderek zorlaştırmaktadır. Bu yaşanan rekabetle beraber örgütlerde yeni anlayışlar ortaya çıkmaktadır. İş tatmini, motivasyon, iletişim, örgütsel bağlılık ve karar verme gibi alanlarda sürekli, hızlı bir değişim ve gelişim yaşanmaktadır. Örgütler bu değişim ve gelişme süreçleri içerisinde sürekli bir rekabet üstünlüğü arayışı içerisine girmektedirler. Bununla birlikte karar verme süreçleri de zaman içerisinde iş görenden elde etmek için başvurulan yöntemlerden biri ve aynı zamanda işletmeler için önemli olmuştur.Bu araştırmanın genel amacı; öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri ile karar verme süreci arasındaki değişkenler incelenmiş ve bu iki değişken arasında nasıl bir ilişki olduğu tespiti ve örgütsel bağlılık düzeyi ve öğretmenlerin okul düzeyinde alınan kararlara katılma durumları arasındaki farklılığın, öğretmenlerin demografik özelliklerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymaktır. Kamu kurumlarında da önem kazanan örgütsel bağlılık ve karar verme süreçleri bu araştırmanın konusudur. Bu araştırmanın genel amacı; öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri ile karar verme süreci arasındaki değişkenler incelenmiş ve bu iki değişken arasında nasıl bir ilişki olduğu tespiti ve örgütsel bağlılık düzeyi ve öğretmenlerin okul düzeyinde alınan kararlara katılma durumları arasındaki farklılığın, öğretmenlerin demografik özelliklerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
In the business world in recent years to continue their presence in the competitive conditions of enterprises are increasingly making it difficult. This happened in competition with emerging new insights in organizations. Organizational commitment job satisfaction, motivation, communication, and decision-making in such areas have been experiencing a continuous, rapid change and development. Organizations in the processes of change and development that constantly get into a competitive edge in your quest. İşgörenin contributions to the Organization in this context adjustments for many years has been one of the issues, still continues to date. According to the organisation's contribution to the work of the Organization, according to the last process in the business expectations are queried and the affirmative answer to the expectations of the individuals from the Organization, the four-handed work studies emerged.However, the decision-making processes within the time I'll count to obtain from one of the methods referenced and also has been important for businesses. Also important organizational commitment in public institutions and decision-making processes is the subject of this research. The overall purpose of this research; teacher organizational commitment levels of the decision-making process between the variables was examined and this kind of relationship between two variables is the identification and organizational commitment level and teachers participate in decisions taken at the level of the school States that the difference between the teachers shows significant differences according to demographic characteristics is to put up.