Okul müdürlerinin iletişim becerileri ile öğretmenlerin genel ve örgütsel sinizm tutumları arasındaki ilişkilerin incelenmesi (Giresun ili örneği)
The relationship between school principals' communication skills and teachers' general and organizational cynicism attitudes (Giresun sample)
  1. Tez No: 429634
  2. Yazar: TEVFİK UZUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET AYIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul müdürü, iletişim becerileri, öğretmen, sinizm, genel sinizm, örgütsel sinizm, School principal, communication skills, teacher, cynicism, general cynicism, organizational cynicism
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 292
Özet
Bu çalışmada, öğretmen görüşlerine göre okul müdürlerinin iletişim becerileri ile öğretmenlerin genel ve örgütsel sinizm tutumları arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini, 2014–2015 eğitim öğretim yılı, Giresun il merkezinde MEB'e bağlı okullarda çalışan 1206 öğretmen oluşturmaktadır. Betimsel bir çalışma olan bu araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada dört bölümden oluşan bir veri toplama aracı kullanılmıştır. Birinci bölümde, öğretmenlerin demografik özellikleri belirlemek için kişisel bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde Wiemann (1977) tarafından geliştirilen“İletişim Becerileri Ölçeği”, üçüncü bölümde Brandes, Dharwadkar ve Dean (1999) tarafından geliştirilen“Örgütsel Sinizm Ölçeği”ve dördüncü bölümde Wrightsman (1992) tarafından geliştirilen“Genel Sinizm Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre; öğretmenlerin genel sinizm tutumları ile örgütsel sinizm tutumları arasında düşük düzeyde potizif yönde bir ilişki bulunmaktadır. Ayrıca; öğretmenlerin okul müdürlerinin iletişim becerilerine ilişkin görüşleri ile örgütsel sinizm tutumları arasında orta düzeyde negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonucuna göre; öğretmenlerin okul müdürlerinin iletişim becerilerine ilişkin görüşleri ile öğretmenlerin genel sinizm tutumları arasında düşük düzeyde negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Ayrıca, okul müdürlerinin iletişim becerileri, öğretmenlerin genel ve örgütsel sinizm tutumlarını anlamlı bir şekilde yordamaktadır. Ayrıca, öğretmenlerin genel sinizm tutumları da öğretmenlerin örgütsel sinizm tutumlarını anlamlı bir şekilde yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the relationship between school principals' communication skills and teachers' general and organizational cynicism attitudes according to perceptions of teachers. The population of the research constitutes of 1206 teachers working at schools under the Ministry of Education in Giresun Province at 2014–2015 academic year. In this descriptive study, relational model was used. A data collection tool consisting of four parts were used in this research. In the first part, personal information has been given to determine the demographics of teachers. In the second part,“Communication Skills Scale”developed by Wiemann (1977), in the third part,“Organizational Cynicism Scale”developed by Brandes, Dharwadkar and Dean (1999), and the fourth part,“General Cynicism Scale”developed by Wrightsman (1992) was used. According to research result, there is a positive relationship at low level between teachers' attitudes of general cynicism and organizational cynicism. In addition, it has been found that there is a significant negative relationship at moderate level between teachers' views related to school principals' communication skills and teachers' attitudes of organizational cynicism. According to research result; there is a significant negative relationship at low level between teachers' views related to school principals' communication skills and teachers' attitudes of general cynicism. In addition, the communication skills of school principals significantly predict teachers' attitudes of general and organizational cynicism. Also, teachers' attitudes of general cynicism significantly predict teachers' attitudes of organizational cynicism.