Ağrı'da idari ve siyasi hayat (1945-1960)
The administrative and political li̇fe in Ağrı (1945-1960)
  1. Tez No: 429642
  2. Yazar: AHMET EDİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. CEMİL KUTLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Political Science, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Siyasi Partiler, Seçimler, Sivil Toplum Kuruluşları, Ağrı, Political Parties, Elections, Non-Governmental Organizations
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Çalışmanın amacı, Cumhuriyet dönemi Türkiye'sinin illerinden biri olan Ağrı'nın idari ve siyasi hayatını, iktisadi, sosyo-kültürel etkenleri irdeleyerek gün yüzüne çıkarmaktır. Çalışma, 1945-1960 yılları arasını kapsamaktadır. Mevzu bahis döneme ait arşiv belgeleri, basın yayın organlarında neşredilen materyaller, konuyla ilgili yazılmış eserlerle harmanlanarak, ilin siyasi ve idari yönü bütün ayrıntılarıyla incelenip derli toplu bir bilgi kaynağı elde edilmiştir. Bu doğrultuda, Ağrı ilindeki yöneticiler başta olmak üzere, milletvekilleri, siyaset adamları, çeşitli kamu kurum ve kuruluş yöneticileri ile Halkevleri, Halkodaları, Sivil Toplum Kuruluşları ve siyasal yaşam gibi konulara ışık tutulmaya çalışılmıştır. Çalışma neticesinde, Ağrı ilindeki siyasi faaliyetlerin daha çok partilerin il teşkilatları tarafından yürütüldüğü görülmüştür. Basın noktasında, 1952 yılı son aylarından itibaren basılmaya başlanan yerel basın yayın organlarının, bu siyasette etkin rol oynadıkları görülmüştür. Ağrı ilinin yakın dönemine ait olan bu çalışma, daha önce bu dönemle ilgili her hangi bir derli toplu bilimsel bir yayının olmaması nedeniyle bu alandaki büyük bir boşluğu doldurması noktasında çok önemli olduğu kanısındayız. Bundan sonra yazılacak olan neşriyatlara hem ilham kaynağı olup hem de bir yol gösterecektir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the political and administrative life of Ağrı, one of Turkish cities of republican era, in terms of financial and socio-cultural factors. The study is focused on the years between 1945 and 1960. Archived and published documents of the abovementioned period are blended with related studies and Ağrı's political and administrative facts have been investigated so as to provide a resource set. In this regard, this study aims to shed light on the governors, parliamentarians, political figures, the administrators of public houses and non-governmental organizations and the elections of the city in that period. As a result of the study, it is observed that, at that period, political activities were conducted by mostly provincial organizations of the parties. It was determined that, local press, started by the end of 1952, had an active role in those political issues. This study, focused on the recent past of Ağrı, is believed to fill a great gap in the literature as there exists nearly no studies on the topic. This study will be a source and guide for further research.