Ortaçağdan günümüze Kemah ve köylerindeki kültür varlıkları
Cultural heritage in Kemah and its villages, from Middle Age to present
- Tez No: 429643
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YURTTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Kemah, Erzincan, Kemah Kalesi, Türk, İslam, Mengücekliler, Osmanlı, Kemah, Erzincan, Turk, Islam, Mengüceks, Ottoman
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 907
Özet
Erzincan'a bağlı bir ilçe olan Kemah, Türk hâkimiyetinden önce bile sınır boyunda stratejik bir öneme sahip olmuştur. İlçe, Müslüman Araplar, Bizans, İran ve Türkler arasındaki mücadelelerde her zaman bir uç bölge olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu özelliğiyle Kemah, tarihin hemen her döneminde sancak şehir sıfatıyla ön plana çıkmıştır. Sultan Alp Arslan'ın Malazgirt Zaferi sonrası Anadolu'yu Türklere yeni bir yurtluk olarak tahsis etmesiyle Kemah, Mengücekliler tarafından fethedilmiştir. Sanat tarihimiz açısından ilçenin önemi de bu noktada başlamaktadır. Ancak bölgede X. yüzyıldan itibaren kilise mimarisinin de görüldüğü göz ardı edilmemelidir. Gerek âdeta dillere destan olmuş kalesi gerekse mezar anıtları sebebiyle ilçe mimarisiyle her zaman dikkat çekmiştir. Ne var ki ilçe, diğer kültür varlıklarının incelenmesi konusunda bir hayli ihmal edilmiştir. Kemah Kalesi Kazısı ile biraz da olsa sesini duyuran ilçenin bu anlamdaki ötelenmesi bu çalışmanın hazırlanmasıyla büyük ölçüde giderilecektir. Yollar, kaleler, orijinalliklerini büyük ölçüde kaybetmiş olan camiler, X. yüzyıldan itibaren görülen kiliseler ve şapeller, Mengücekli döneminden yakın tarihe kadar çeşitli dönemlerde inşa edilen türbeler, hanlar, hamamlar, köprüler ve geç dönem örnekleri olarak çeşmeler, evler, kamu binaları ve mezarlıklar değerlendirmeye aldığımız başlıklardır
Özet (Çeviri)
Kemah which is a district of Erzincan had a strategical significance even before the Turkish domination. The district has always been a frontier region during the struggles among Muslim Arabs, Byzantium, Iran and Turks. This characteristic makes the Kemah flag district in almost every period of history. After the Malazgirt Victory, Sultan Alp Arslan assigned Anatolia to Turks as a new country (estate), and then Kemah was conquered by the Mengücek people. The significance of the district for Art History starts with this development. But it should not be forgotten that the church architecture can be dated since the X century. Its legendary castle and tombs, the architecture of the district has always been in the limelight. But the study of other cultural heritages in the district ignored. Kemah Castle excavation help the limited revival of the district in terms of its cultural heritage and this study will try to destroy this ignorance almost completely. This study evaluates the Roads, Castles, Mosques which lost their originalities mostly, Churches and Chapels date back to X century, Tombs, inns, baths, bridges, fountains, houses, public buildings and cemeteries from Mengücek period to recent period as individual chapters