Kant'ın barış felsefesinin özgünlüğü ve günümüze yansımaları
The originality of Kant's philosopy of peace and its reflections to present
- Tez No: 429653
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILDIRIM, PROF. DR. ARSLAN TOPAKKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Kant, Ebedi Barış, Cumhuriyet Barışı, Milletler Birliği, Dünya Yurttaşlığı Hukuku, Ticaret Ruhu, Şeffaf Diplomasi, Kant, Perpetual Peace, Peace of Republic, Association of Notions, Law of World Citizenship, Spirit of Trade, Transparent Diplomacy
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalışmada Kant'ın barışla ilgili düşünceleri onun genel felsefe karakteri içinde, özellikle de siyaset, ahlak ve hukuk felsefesi çerçevesinde ele alınmaktadır. Temel olarak onun ebedi barış teorisinde barışı ahlak ve hukuk bağlamında konumlandırması sistematik olarak incelenmektedir. Bu temelde onun barış anlayışının özgünlüğü, diğer barış düşünürleriyle mukayeseli olarak tartışılmaktadır. Platon'dan Rousseau'ya kadar olan felsefe tarihi içinde ortaya çıkan barış kuramlarına karşı Kant'ın takındığı eleştirel tavır ve bunların üzerine onun ortaya koyduğu yeni anlayış analiz edilmektedir. Bununla beraber ikinci adımda ise onun teorisinin geçen yüzyıla ve günümüze yansımaları siyaset felsefesi bağlamında irdelenmektedir. 20. yüzyılda ortaya çıkmış uluslararası barış organizasyonlarının temelleri, Kant'ın barış teorisi bağlamında soruşturularak, onun teorisinin günümüze olan yansımaları ve aktüelliği tartışılmaktadır
Özet (Çeviri)
In this study Kant's ideas of peace in his general philosophical character, especially in philosophy of political, ethics and law, are discussed. Basically, peace in the theory of perpetual peace is studied to position it systematically with in the context of ethics and law. The originality of Kant's sense of peace is challenged by other philosophers of peace comparatively. Critical attitude of Kant's against theories of peace which emergent in history of philosophy from Plato to Rousseau and his new understanding that he revealed are analyzed. In addition, his theory of peace and its reflection in the present and last century are scrutinized as part of the philosophy of politics. Fundementals of international peace organizations in the twentieth century are investigated in the context of Kant's theory of peace and reflections and topicality of his theory as they relate to the present are discussed.