Seçimler ve döviz kuru:Türkiye üzerine bir uygulama
Elections and the exchange rate: An application to Turkey
  1. Tez No: 429693
  2. Yazar: ÖZGE BUZDAĞLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Ö. SELÇUK EMSEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Seçimler, Reel Döviz Kuru Oynaklığı, ARDL, Elections, Real Exchange Rate Volatility, ARDL
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Seçim dönemlerinde, önce genişletici ve ardından daraltıcı politika uygulamaları, makroekonomik değişkenlerde ani ve kısa süreli dalgalanmalara neden olmaktadır. Bu durum da politik konjonktür dalgalanmaları teorileriyle açıklanmakta ve son yıllarda döviz kuru analizleri de benzeri bakış açısıyla inceleme konusu yapılmaktadır. Buna göre politikacıların seçimlerden önce döviz kurunu baskılayıp, yerli paranın fazla değer kaybetmesini önleyerek, halkın oyunu kazanmak amacıyla, kurda manipülatif dalgalanmalara yol açtıkları gözlenmektedir. Çalışma, seçimlerin reel döviz kuru oynaklığı üzerindeki etkisini Türkiye açısından 1992: 01-2014: 12 dönemi için incelemektedir. Çalışmada politik faktörlerle birlikte ekonomik faktörlerin de reel döviz kuru oynaklığına etkilerinin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Politik faktörlerin etkisi E-GARCH modeliyle ve ekonomik faktörlerin etkisi sınır testi (ARDL) yöntemiyle tahmin edilmektedir. Elde edilen bulgularda, seçimlerin ve politik faktörlerin döviz kuru oynaklığı üzerinde sınırlı da olsa etkili olduğu görülmüş; ancak politikacıların seçim dönemlerinde fırsatçı amaçlarla döviz kurunu manipüle ettiklerine dair anlamlı bir sinyal yakalanamamıştır. Ekonomik faktörlerin ise reel döviz kuru oynaklığı üzerinde politik faktörlere göre nispeten daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Implementation of firstly expansionary and then contractionary policies in the electoral periods causes sudden and short-term fluctuations in macroeconomic variables. This situation is explained by the theories of political business cycles and in recent years, the exchange rate analyses are becoming the subject matter of study with a similar perspective. Accordingly, it is observed that politicians lead to manipulative fluctuations in exchange with the purpose of pressuring the exchange rate before the elections and preventing domestic currency to lose so much value. The study examines the influence of elections over real exchange rate volatility from the viewpoint of Turkey for the period of 1992: 01-2014: 12. This study aims at revealing the effects of economic factors as well as political ones over the real exchange rate volatility. The effect of political factors is estimated by means of E-GARCH model and the economic factors' influences are estimated through the bounds testing (ARDL) method. Through the findings, it has been observed that elections and political factors are influential over the exchange rate volatility though limitedly; however, it has not been found a significant signal that politicians opportunistically manipulate exchange rate in electoral periods. It has been concluded that economic factors are relatively more influential over real exchange rate volatility in comparison with the political ones.