Denetim kalitesinin tahakkukların güvenilirliği üzerinde etkisi: Borsa İstanbul üzerine bir ugulama
The effect of audit quality on accrual reliability: An applicaton on Borsa İstanbul
- Tez No: 429694
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SUPHİ ORHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim kalitesi, Tahakkukların güvenilirliği, Denetim firması büyüklüğü, Denetim firması rotasyonu, Audit quality, Accruals reliability, Audit firm size, Audit firm rotation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, hisseleri Borsa İstanbul pay piyasasında işlem gören işletmelerinde, denetim kalitesinin tahakkukların güvenilirliği üzerine etkisi ekonometrik analiz yardımıyla incelemektir. literatürde açıklandığı üzere, gerek denetim kalitesinin gerekse tahakkukların güvenilirliği doğrudan ölçülmesi oldukça zordur. Bu nedenle, bu çalışmada, denetim kalitesinin göstergesi olarak, denetim firması büyüklüğü ve denetim firması rotasyonu, tahakkukların güvenilirliği göstergesi olarak ise, ihtiyari tahakkuklar kullanılmıştır. Araştırmada denetim kalitesiyle tahakkukların güvenilirliği arasındaki ilişkiyi incelemek için Larcker ve Richardson (2004) modelini kullanılmıştır. Araştırmada, Borsa İstanbul'un BIST100 endeksinde işlem gören işletmelerine ait 55 şirketin 2008-2014 yılları arasında veriler kullanılmıştır. Araştırmada denetim firmasının büyüklüğü ve denetim firmasının rotasyonu ile ihtiyari tahakkuklar arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla iki ayrı regresyon modeli kurulmuştur. Sonuçlar, denetim kalitesi göstergesi olarak denetim firması büyüklüğü ve denetim firması rotasyonu, ihtiyari tahakkuklar üzerine pozitif etkisi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims mainly to investigate the effect of audit quality on accrual reliability of listed companies on Istanbul Stock Exchange in accordance with econometric analysis. As it is mentioned in the literature, it is quite difficult to measure directly the audit quality and accrual reliability. For that reason, in this study, as an indicator of audit quality, audit firm tenure and audit firm size have been used; as an indicator of accrual reliability optional accrues have been dealt with.In the study, Larcker and Richardson (2004) model has been used in order to analyse the relationship between audit quality and accrual reliability. The study covers 55 listed companies on Istanbul Stock Exchange during 2008-2014 periods. In this study, in order to analyse the relationship between audit quality and accrual reliabilityusing audit firm size andaudit firm rotation, two different regression models have been established.Research findings indicate that audit firm rotation and audit firm size havepositive effects on discretionary accruals.