Sağlık sektöründe tedarik zinciri yönetimi ve müşteri memnuniyetinin incelenmesi: Bazı illerde ikinci ve üçüncü basamak hastaneler ve tedarikçileri üzerine bir uygulama
Analysis of supply chain management in healthcare sector and customer satisfaction: An application on second and third line hospitals in some cities and their suppliers
  1. Tez No: 429701
  2. Yazar: ABDÜSSAMET POLATER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN DEMİRDÖĞEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık sektörü, Tedarik zinciri entegrasyonu, Tedarik zinciri esnekliği, Tedarikçi performansı, Tedarik zinciri yönetimi, Healthcare Industry, Supply chain integration, Supply chain flexibility, Supplier performance, Supply chain management
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 277
Özet
Bu çalışmanın amacı, tedarik zinciri risk faktörlerinin, tedarik zinciri entegrasyonunun, talep tahmininin ve tedarikçi performansının tedarik zinciri esnekliğine ve bütün bu faktörlerin resmi sağlık kuruluşlarının ve tıbbi malzeme ve cihaz tedarikçilerinin müşteri ihtiyaçlarına cevap verebilme yeteneği üzerine olan etkisini incelemektir. Bu kapsamda, tedarik zinciri risk faktörleri, tedarik zinciri entegrasyonu, tedarikçi performansı, talep tahmini, tedarik zinciri esnekliği ve müşteri ihtiyaçlarına cevap verebilme yeteneği faktörleri detaylı olarak incelenmiştir. Ampirik çalışma için toplanan veriler SPSS istatistik paket programı ve LISREL programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Yukarıda belirtilen ilişkiyi ölçmek amacı ile 23 maddelik Likert-tipi bir ölçme aracı geliştirilmiştir. Bunun için, literatür taramasından hareketle bir ön-test süreci gerçekleştirilmiş ve uzman görüşüne başvurulmuştur. Uzmanların önerileri doğrultusunda yapılan değişikliklerden sonra, pilot çalışma yapılmıştır. Ölçeğe nihai şekli verildikten sonra hem resmi sağlık kuruluşlarına hem de tıbbi malzeme ve cihaz tedarikçilerine uygulanmıştır. Elde edilen bulgular, tedarik zinciri entegrasyonu, tedarikçi performansı, talep tahmini, tedarik zinciri esnekliği ve müşteri ihtiyaçlarına cevap verebilme yeteneği arasında pozitif bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the impact of supply chain flexibility as a mediator for the relationship among supply chain risk factors, supply chain integration, demand forecasting, supplier performance and response skill of government hospitals and medical equipment and device suppliers towards customers' needs. Within the scope of this paper, supply chain risk factors, supply chain integration, demand forecasting, supplier performance, supply chain flexibility and customer response skill have been investigated in detail. SPSS and LISREL statistical software programs were used for the data analysis. In order to measure the above stated correlation a Likert scale with 23 items were developed. For this purpose, with reference to the literature review, expert review was conducted for the pre-test procedure. After the changes that were made according to expert reviews, pilot study was conducted. Then, the finalized form of the survey was applied to government hospitals and medical equipment and device suppliers. The results obtained show that there is a positive correlation among supply chain integration, demand forecasting, supplier performance, supply chain flexibility and customer response skill.