Dönüştürücü liderlik ve örgütsel desteğin örgütsel bağlılık ve işten ayrılma niyetine etkisi: Örgütsel güven algısının aracı rolü
The effects of transformational leadership and organizational support to organizational commitment and intention to leave the work: Intermediary role of perception of organizational trust
  1. Tez No: 429700
  2. Yazar: SERKAN NAKTİYOK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK İŞCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüştürücü Liderlik, Örgütsel Destek, Örgütsel Güven, Örgütsel Bağlılık, İşten Ayrılma Niyeti, Transformational Leadership, Organizational Support, Organizational Trust, Organizational Commitment, Intention to Leave the Work
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, yöneticilerin gösterdikleri dönüştürücü liderlik davranışları ve örgütsel desteğin, işgörenlerin örgütsel bağlılık ve işten ayrılma niyeti üzerine etkisinde örgütsel güvenin aracı rolünü incelemektir. Bu amaçla mevcut araştırma; dönüştürücü liderlik, örgütsel destek, örgütsel bağlılık ve işten ayrılma niyeti değişkenlerini ele alarak ve örgütsel güveni aracı değişken olarak ilave ederek ilgili alana katkıda bulunmaktadır. Bu araştırmada, Erzurum Turizm İl Müdürlüğü'ne bağlı otellerde istihdam edilen 250 işgörenden anket tekniği ile veri toplanmıştır ve bu veriler yapısal denklik modellemesi ile analize tabi tutulmuştur. Dönüştürücü liderliğin ve örgütsel desteğin örgütsel bağlılık üzerinde olumlu yönde etkilerinin olduğu ve işten ayrılma niyeti üzerinde olumsuz yönde bir etkiye sahip olduğu gözlenmiştir. Örgütsel güven algısının dönüştürücü liderlik ve bağlılık arasındaki etkileşimde kısmi bir aracılık rolü üstlendiği, örgütsel destek ve bağlılık arasındaki etkileşimde ise tam bir aracılık rolü üstlendiği belirlenmiştir. Dönüştürücü liderlikle işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkide güvenin aracı rolü anlamsız iken, örgütsel destek algısı ile işten ayrılma niyeti arasında güven aracı bir rol oynamakla birlikte bu rol anlamlı sayılabilecek bir düzeyde değildir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to examine intermediary role of organizational trust on the effect of transformational leadership behaviors shown by the administrators and organizational support that they have provided on organizational commitment and intention to leave the work. For this purpose, current study contributes to the field oftransformational leadership, organizational support, organizational commitment and intention to leave the work by considering these variables and by including organizational trust as intermediaryvariable. In this study, the data have been collected from 250 workers employed in the hotels of Erzurum Tourism Provincial Directorate and the data has been subjected to analysis with structural equation modeling. It have been observed that transformational leadership and organizational support have positive effect on organizational commitment and negative effect on leaving the work.It has been determined that the perception of organizational trust has playedpartially intermediary role on the interaction between transformational leadership and commitment, and played a full intermediary role on the interaction between organizational support and commitment. While intermediary role of trust on the relationship between transformational leadership and intention to leave the work is insignificant, the trust between the perception of organizational support and intention to leave the work plays intermediary role but it is not at significant level.