Kamu hastaneleri bilgi sistemlerinin bulut bilişim teknolojilerine geçme kararının teknoloji kabul modeliyle ölçümlenmesi
Measurement of the decision for public hospitals with regard to the cloud information systems by technology acceptance model
  1. Tez No: 429705
  2. Yazar: AHMET KAMİL KABAKUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULKADİR ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, İşletme, Science and Technology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bulut Bilişim, Teknoloji Kabul Modeli, Yazılım Hizmeti olarak HBYS, Yapısal Eşitlik Modeli, Cloud Computing, Technology Acceptance Model, Software as a Service HIMS, Structural Equation Model
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışmada, bilgi işlem uzmanlarının gerçekleşen davranışını etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Kamu Hastaneler Kurumuna bağlı Devlet Hastaneleri'nde görev yapan 150 bilgi işlem uzmanı üzerinde web tabanlı anket uygulaması ile Teknoloji Kabul Modeli (TKM) çerçevesinde gerçekleştirdikleri sistem kullanımına etki eden faktörlerin incelenmesi hedeflenmiştir. TKM ekseninde geliştirilen iki yapısal modele ait sonuçlar AMOS paket programı ile değerlendirilmiş, istatistiksel sonuçların uyumu iki ayrı model üzerinde Yapısal Eşitlik Modellemesi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre bilgi işlem uzmanlarının algıladıkları fayda ve algıladıkları kullanım kolaylığı üzerine etki eden faktörlerin bu teknolojinin uygulanabilirliğine olan etkisi kullanıcılardan toplanan veriler sayesinde ortaya koyulan avantajları ve dezavantajları birlikte tartışılmıştır. Her iki model istatistiki sonuçlar ile doğrulanmış hipotezler ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Yazılım hizmeti olarak HBYS'nin yaygınlaştırılması, gerekli alt yapı ve bileşenleri ve uygulanabilirliği konusunda araştırmacılara, bulut bilişim teknolojilerin uygulanabilirliği üzerine öneriler sunulmuş standartlar ve kanuni alt yapı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed at determining the factors that affect actual behavior of the IT specialists. Within this framework, analyzing the factors that influence the system usage of the 150 IT experts, who work for public hospitals, through web-based survey and Technology Acceptance Model (TAM) were discussed. The results related to the two structural model developed from TAM have been analyzed with AMOS (Statistical Software by IBM) and the accordance of the statistical results have been analyzed by using Structural Equation Modelling method on two models. According to analysis results, it has been also discussed that the effects of the factors related to the perceived usefulness and perceived ease of use the IT specialists on the applicability of this technology thanks to the data gathered from the users. Both models have been confirmed with the statistical results and confirmed hypotheses have been evaluated separately. Suggestions have been offered to the researchers about making prevalent of the HIMS as a software service, required substructure, its components and applicability. It has also been examined the standards and legal status.