Kamu kurumlarında çalışan performansının değerlendirilmesi ve motivasyonuna etkisi üzerine vergi dairelerinde bir araştırma
A research on tax offices about the performance assessment of government authorities and its effects on staff motivation
- Tez No: 429706
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL GÜVEN GÜLEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans, Performans Yönetimi, Performans Değerlendirme, Kamu, Motivasyon, Performance, Performance Management, Performance Assessment, Public Sector, Motivation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Kamu sektöründeki hizmet kalitesi ve kurumsal hedeflerin gerçekleşmesinde insan kaynağının etkisi büyüktür. Özel sektörde yaşam alanı bulan toplam kalite yönetimi, performans yönetimi ve insan kaynakları yönetimi uygulamalarının kamu sektöründe de kullanılmaya başlaması ile bu etki daha da önem kazanmıştır. Ancak, kamuda geçmişi çok da eski olmayan performans yönetim sistemi daha çok kurumsal performansın ölçülmesi ve değerlendirmesi aşamasında etkili olmakta, çalışan performansının değerlendirilmesi aşamasında uygulama yetersiz kalmaktadır. Performansın kurumsal olarak değerlendirildiği bir sistemde, kamu çalışanlarının etkisinin göz ardı edilmesi motivasyonu ve dolayısı ile verimliliği de etkilemektedir. Bu çalışmanın birinci bölümünde; performans değerlendirme kavramı ve değerleme yöntemleri özel sektör-kamu sektörü ayrımı yapılmaksızın genel hatlarıyla anlatılmıştır. İkinci bölümde; kamu sektöründe performans değerlendirme sistemi, gerekliliği, motivasyon tanımı ve motivasyonun performansa etkisi incelenmiştir. Üçüncü bölümde; Türkiye'deki vergi dairelerinin organizasyon yapıları genel hatlarıyla anlatılmıştır. Dördüncü bölümde; kamuda performans değerlendirme sisteminin çalışanların motivasyonlarına etkilerini ortaya koymaya yönelik olarak üç vergi dairesinde yapılan araştırmaya yer verilmiştir. Araştırma, üç vergi dairesinde toplam 104 kişiye uygulanan anket yöntemiyle yapılmış, veriler IBM SPSS Statistics 20 programına aktarılarak analizler tamamlanmıştır. Sonuç olarak, vergi dairelerinde çalışan personelin performans değerlendirmesi hakkında algıları, performans değerlendirme sisteminin motivasyonları üzerindeki etkileri olumlu ve olumsuz yönleriyle incelenmiş ve performans kriterlerinin belirlenmesi ile çalışan motivasyonunun artırılmasına yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Human resource has a great impact on service quality and the achievement of institutional targets in public sector. This affect becomes crucial since some private sector implementations like total quality management, performance management and human resources management executions are started to be used in public sector. However; performance management system, which does not have a long past in public sector, is mainly effective on the measurement and assessment of institutional performance and it remains incapable of the assessment of staff performance. In a system where the performance is assessed institutionally, ignorance of the influence of public servants affects motivation and productivity negatively. In the first section of this study, the notion of“performance assessment”and“valuation methods”are explained without private-public sector discrimination. In the second section of the study, performance assessment system in public sector, its necessity, definition of“motivation”and the effect of motivation to performance are examined. In the third section, the organization structure of tax offices in Turkey is described generally. In the fourth section, a research carried out in three tax offices is given place in order to reveal the effect of personnel assessment system in public sector on staff motivation. Research is made by survey method and the survey is implemented to 104 person in three different tax offices. The analysis is completed by transferring data of the survey to IBM SPSS Statistics 20 program. In consequences, the perception of tax office staff about performance assessment, the impact of performance assessment system on staff motivation are evaluated in positive and negative terms and proposals are represented to increase staff motivation by the determination of performance criteria.