Position of hospital management system in Iraq
Irak'ta hastane yönetim sisteminin yeri
- Tez No: 508058
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN ÇORUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: Bilgi ve İletişim Teknolojisi, Hastane, Irak, Information and Communication Technology, Hospital, Iraq
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Hastane Bilgi Sistemlerinde (HBS) yeni teknolojilerin benimsenmesi ve BİT'in (Bilgi ve İletişim Teknolojileri) entegrasyonu, Hastane Yönetiminin günümüz etkinliği için en önemli faktörlerden biri olarak gösterildi. Bu çalışma, Irak'taki kamu hastanelerinde Hastane yönetim sistemlerinin başarısını etkileyen kritik başarı faktörlerini İnsan, Örgütsel, Teknolojik ve Çevresel faktörlere odaklanarak araştırmaktadır. Ayrıca, araştırma, etkili hastane yönetimini kolaylaştırmada BİT'in etkisine ek olarak HIS'in Irak Kamu hastanelerinde hastane yönetimi üzerindeki olumlu etkisini araştırıyor. Veri toplama ve yorumlama araştırmasında karma bir metodoloji benimsenmiştir. Irak'taki 4 kamu hastanesinde çalışan 204 personel arasında ankete dayalı anket uygulanarak kalitatif ve niceliksel yaklaşım izlendi ve hedeflenen hastanelerin hastane yönetimi bölümünde çalışan 5 IT yöneticisine verilen mülakatlar yapıldı. Hipotez testi ve niceliksel veri analizi için frekans dağılımı, Ortalama, Standart sapma ve SPSS yazılım analizi kullanıldı. Ayrıca, IT yöneticilerinin görüşmelerini yorumlamak için Tematik içerik analizi kullanıldı. Hipotez testinin sonuçları, İnsan, Örgütsel, Teknolojik ve Çevresel faktörlerin Irak'taki kamu hastaneleri için başarı faktörleri açısından kritik olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca bu çalışma, Irak'taki kamu hastanelerinde aktif bir yönetimin ve hükümetin kontrolü, hastane gelişiminde önemli rol oynadığını ve artan ölüm hızını azalttığını gösteriyor. Hastanelerin personelinin yetki ve teknoloji kabulü, hastanelerin başarısı ve büyümesi için çok önemlidir. Ancak bu çalışma, hastaların hastane yönetimi için hastanın bilgilerini korumak için BİT'in değerlendirilmesi ile sınırlıdır.
Özet (Çeviri)
Information Technology Supervisor: Asst. prof. Dr. Adnan Corum January 2018, 44 Pages The adoption of new technologies and integration of ICT (Information and Communications Technology) in the Hospital Information Systems (HIS) has been rendered as one of the most significant success factors for the effectiveness of Hospital Management in the present times. This study investigates the state of art in health care business in the public hospitals of Iraq with a focus on the Human, Organizational, Technological and Environmental factors. Further, the research explores the positive impact of HIS on the hospital management in Public hospitals of Iraq in addition to the effect of ICT in facilitating effective hospital management. A mixed methodology was adopted in the research for data collection and interpretation. A qualitative as well as quantitative approach was followed through the conduct of questionnaire based survey among 204 employees from 4 public hospitals in Iraq and Interviews with 5 IT managers working in the hospital management division of the targeted hospitals. Mean, Standard deviation and SPSS software analysis were used for hypothesis testing and quantitative data analysis. Further, Thematic content analysis was used to interpret the interviews of the IT managers. The results of hypothesis testing reveal that Human, Organizational, Technological and Environmental factors have an effect on hospital management system of public hospitals in Iraq. And also, the study indicates that an active administration and Government's control in the public hospitals of Iraq play a significant role in the hospital development and to curb the increasing mortality rate. Competence and acceptance of technology by hospital staff is crucial to the success and growth of hospitals. The study is, however restricted to the evaluation of ICT for maintenance of patients' information for hospital management.