Ebu Ca'fer Muhammed b. Cerir et-Taberi'nin (224-310/838-923) Tarihü'l-Ümem ve'l-Mülûk adlı eserine göre İslam tarihi kronolojisi
The chronology of İslamic history according to the book named history of nations and kings (Tarîkh al-Umam wa al-Mulûk) of İmam Abu Jafar İbn Jarir al-Tabari (224-310/838-923)
- Tez No: 429732
- Danışmanlar: PROF. DR. KASIM ŞULUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Taberî, kronoloji, hicrî, miladî, Abbasî dönemi, Emevi dönemi, Taberi, Chronology, Hijri, Gregorian, Abbasid Period, The Umayyad Period
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
Bu çalışma, Ebû Ca'fer Muhammed b. Cerir et-Taberî'nin (224-310/838-923) Tarihü'l-Ümem ve'l-Mülûk adlı eserine göre hicretin birinci yılından üç yüz iki yılına kadar meydana gelmiş olaylarla ilgili rivayetleri ele almaktadır. Kitapta yer alan rivayetlerin tespit edilip kronolojik olarak sunulması ve verilen hicrî tarihlerin miladî takvimdeki karşılıklarının sunulması amaçlanmıştır. Çalışma ile yazarın olayların tarihini ifade ederken bazen detaylı bazen ise sadece yılını belirttiği tespit edilmiştir. Ayrıca bazı olayları detaylı aktarırken, İslam Tarihinin çok önemli bazı olaylarına kısaca değindiği, bazısına ise hiç değinmediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines narrations related to the events from the first year of Hijra until the year 302, in the book 'The history of nations and kings' which belongs to Abu Ca'far Muhammed b. Jarir Tabari. It aims to find out narrations regarding events and present them in chorological order and the Gregorian equivalents of Hijri dates. The study has revealed that the author gives the date of the events in detail, in some cases, he, however, mentions only the year. In addition, it has been found out that while he presents many details in some cases, he gives brief information about some important historical events, and disregards some other significant cases.