Meclis soruşturması ve Yüce Divan yargılaması
Parliamentary investigation and Supreme Court trial
- Tez No: 429773
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN MURAT IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Meclis soruĢturması, baĢbakan, bakan, Yüce Divan, Anayasa Mahkemesi
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Çalışmada başbakan ve bakanların görevleriyle ilgili işledikleri iddia edilen suçlardan dolayı haklarında yapılacak yargılama usulü ayrıntılı olarak incelenmiştir. İki ana bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde başbakan ve bakanların görevleriyle ilgili işledikleri iddia edilen suçlar yönünden haklarında yapılacak yargılamanın soruşturma aşaması olan meclis soruşturması üzerinde durulmuştur. Meclis soruşturması, başbakan ve bakanların görevleriyle ilgili işledikleri iddia edilen suçların soruşturulmasını ve soruşturma sonucunda bu kişilerin yargılanmaları için Yüce Divan'a sevk edilmelerini sağlayan Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) yapmış olduğu kendine özgü bir soruşturma sistemidir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise meclis soruşturmasının sonunda başbakan veya bakanların yargılanmalarına karar verilmesi durumunda kovuşturma aşaması olan Yüce Divan yargılaması incelenmiştir. Yüce Divan, devletin üst düzey kamu görevlilerinin kayırılmalarını önlemek ve haksızlığa uğramadan adil bir şekilde yargılanmalarını sağlamak için kurulmuş bir mahkemedir. Bu kişilerin görevleriyle ilgili işledikleri iddia olunan suçlarla ilgili olarak yargılama yapma yetki ve görevi ise Yüce Divan sıfatıyla görev yapan Anayasa Mahkemesine verilmiştir. Bu çalışmanın amacı; başbakan ve bakanların görevleriyle ilgili bir suç işlediklerinin iddia edilmesi halinde haklarında yapılacak olan soruşturma ve yargılama usullerini inceleyerek meclis soruşturması ve Yüce Divan sistemimize yönelik eleştirilere çözüm önerileri sunmaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, criminal procedures for the crimes committed by the prime minister and ministers in relation to their duties has been examined in detail. In the first part of the study which composed of two parts, it has been examined the Parliament Investigation which is the investigation level of the trial that will be conduct for the prime ministers for the crimes commited in relation to their duties. Parliament Investigation is a special investigation system which is done by Parliament to Investigate the acts of the prime minister and ministers and at the end of the investigation to convey them to the Supreme Court in order to try them for the crimes committed in relation to their duties. In the second part of the study, it has been examined the Supreme Court trial level which is performed after the Parliament Investigation if it is decided of the trial of the prime minisiter and ministers. Supreme Court is established to try high level public servants in a fair way; The Constitutional Court in its capacity as the Supreme Court shall try these persons for the crimes committed in relation to their duties. The purpose of this work; ın the case of rights claim that they committed a crime related to the investigation by examining the role of prime minister and ministers and parliamentary investigations and proceedings will be to provide solutions to Supreme Court criticism of our system. Keywords Parliament Investigation, Prime Minister, Minister, Supreme Court,Constitutional Court,