Kur'ân'da tahâret kavramı
The study named 'Taharah (Ritual purity in Islam) in Qur'an'
  1. Tez No: 429774
  2. Yazar: FAHRİ BAYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN TURGAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Allah, Kuddüs, Kur'ân, Peygamber, Hades, Necaset, Tahâret, Temizlik, Allah, Quddüs, Qur'an, Prophet, Hadas, Najasa, Taharah
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
“Kur'ân'da Tahâret Kavramı”adlı çalışma, bir giriş ile üç bölümden oluşmaktadır. Girişte genel olarak taharet kavramının tahlili, araştırmanın konusu ve önemi, Allah'ın kuddüs sıfatının taharetle alakası, Hz. Peygamber (sav)'in taharete verdiği önem ile araştırma metodu gibi konular ele alındı. Birinci bölümde, ibadete hazırlık yönüyle necasetler ve necasetlerden temizlenme yolları, hadesten taharet denilen hükmi kirlilik hallerini ortadan kaldıran abdest ve gusül ve bir de suların hükümleri gibi konular ayrıntılı bir şekilde ele alındı. İkinci bölümde maddi taharet yönüyle beden ve elbise temizliği, yiyecek ve içecek temizliği ile çevre temizliği konularına yer verildi. Son bölümde ise; Akıl ve kalbi, manevi kirlilik hali olan inançsızlık, şirk, nifak, kötü huy ve günahlardan temizleme ile kalp temizliği için kalbe Allah'a inancı, marifeti, zikri, tefekkürü ve güzel ahlakı yerleştirme gibi hususlara yer verdik. Ayrıca kalp temizliğini muhafaza etmek için ibadet, nefis terbiyesi ve salih amellerle meşguliyetin önemi gibi konular üzerinde durularak tez çalışmamız tamamlanmış oldu.
Özet (Çeviri)
The study named“Taharah (Ritual Purity in Islam) in Qur'an”consists of an introduction part and three other parts. In the introduction part, generally these are handled: the word analysis of Taharah, the main theme of the study and its importance, the relationship between Taharah and one of Allah's beautiful names-Quddüs, the emphasis that the Prophet (puh) places on Taharah and research method. In the first part, the subjects such as what Najasa means and the ways of purification, Wudu and Ghusl called Cleanliness of the body, the purity of water are tried to be conveyed to the study in detail. In the second part; the subjects of physical purity such as the cleanliness of the body, the cleanliness of the garments and the cleanliness of place are featured. In the last part, named spiritual purity, we complete the study focusing on how to purify heart and mind from situations of spiritual impurity such as impiousness, shirk, nifakh, bad characters and sins; for the pureness of heart, it is necessary to place belief in Allah, marifetullah, zikr, tafakkur and good characters in heart. At the same time, it is important to concern with worshiping, good actions and tazkiah al-nefs.