Vergi bilinci ve vergiye bakış açıları: Zonguldak ilinde Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler üzerine uygulama
- Tez No: 429865
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET CURAL, DOÇ. DR. MEHMET PEKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi Bilinci, Serbet Muhasebeci ve Mali Müşavir, Zonguldak, tax awareness, independent account, and financal advisors, Zonguldak
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Vergi bilinci, etkin ve adil bir vergi sistemi için kaçınılmaz bir unsurdur. Ancak vergi bilincinin yerleşmemesi, vergiye karşı tepkileri çoğaltmakta ve mükelleflerin vergiye bakış açılarını olumsuz etkilemektedir. Vergi sisteminin sağlıklı işlemegörevi, kamunun ve kamu çalışanlarının yanında vergi ile sıkı bir ilişkiye sahip olan Serbet Muhasebeci ve Mali Müşavirler (SMMM)'in görevleri arasındadır. Bu çalışmada, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirlerin vergi bilinclerinin ölçülmesive vergiye bakış açılarının tespitiiçin Zonguldak il ve ilçelerinde, Zonguldak Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odasına kayıtlı bulunan 171 SMMM ile anket çalışması yapılmıştır. Çalışmada elde edilen veriler faktör analizi ve çapraz tablolarla yorumlanmıştır. Çalışma sonuçlarına göre SMMM'ler vergiyi zonrunlu ve ve vatandaşlık görevi olarak görmektedirler. Öte yandan vergi aflarını olumsuz bulmakta, vergi denetimlerinin az olduğunu ve vergi sisteminin adil olmadığını belirtmişlerdir. Ayrıca siyaset ile vergiye olan bakışları arasında anlamlı farklılık olmadığı, KDV ve ÖTV'nin fazla olduğunu düşündükleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tax awareness is unavodable component for fair tax system. However not setting tax awareness increases reactions against tax and also offects perspectives of taxpayers to the tax negatively. Healthy processing tasks of the tax system, which has a close relationship whit the independent accountants tax by the public and public employees and financial aduisors are among the tasks. In this study the surver was contueted by working with ındependet accovntants and financial advisors who are registered in chamber of certified public accountants of Zonguldak, to meause and determine tax awareness and tax perspective of in dependent accountents and financal advisors. According to the results of studies SMMMs see tax as compuisory and civic duty. On the other hand, they find tax amnesty negative and they indicate that it is not fair the tax system and tax avdit is less. Also it is concluded that there is no significant difference between politics and tax perpectives. Furthermore, they think that value-added-tax (KDV) and special consumption tax (ÖTV) are excessive.