Vergi ve vergi cezalarının mükellefler üzerindeki etkisi ve bir araştırma: İstanbul ili örneği
The effect of tax and its punishments on paxtayers and a research: İstanbul city example
  1. Tez No: 458583
  2. Yazar: EMRAH KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN TAŞTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergi Cezaları, Vergi Suçu
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Vergi, kamu hizmetlerini karşılamak amacıyla, kişilerden ve kuruluşlardan kanun yoluyla toplanan paralardır. Vergi anayasamızda yer alan ve herkesin ödeme gücüne göre ödemekle yükümlü olduğu görevdir. Vergilemede, mükellef ve devlet olmak üzere iki taraf vardır. Devletin yasaları yanı sıra mükelleflerinde vergiye olan uyum ve bakış açıları, vergi hasılatının toplanabilmesinde önem arz eden bir husustur.Zorunlu gelirin tahsil edilmesi konusunda mükelleften zorunlu uyum beklemek günümüz şartlarında zordur. Vergi, mükelleflerin servetinde bir azalmaya yol açtığı için vergilerini tam ve doğru bir şekilde ödemekten kaçınırlar. Bu durumda mükellefler vergiden kaçınmak için kanuni boşluklar aramakta ya da vergiden kaçınma gibi kanun dışı yollara başvurmaktadırlar. Kanun koyucuda bu direnişi tahmin ederek, olası bu takım davranışlara karşı kanunlarla cezai yaptırımları öngörmüştür. Bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde araştırmanın amaçlarından bahsedilmektedir. İkinci ve üçüncü bölümünde verginin tarihsel gelişimi, vergi ve vergilemeyle ilgili temel nitelikli bilgiler ve vergi usul kanununda yer alan bazı vergi cezalarından bahsedilmiştir. Dördüncü bölümünde mükelleflerin vergiye karşı davranışlarının belirlenmesine yönelik bir anket çalışması yapılmıştır. Tesadüfî örnekleme metodu ile İstanbul'daki 500 adet vergi mükellefi üzerinden yapılmış olan anket çalışması ile elde edilen sonuçlar I., II. ve III. bölümde yer alan bilgiler ışığında değerlendirilmeye çalışmıştır. Beşinci yani son bölümde ise bu konuda daha verimli sonuçlar elde edebilmek için nelerin yapılabileceği konusunda öngörülerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Tax, withtheaim of supplythepublicservices, is thecollectedmoneyfrompeopleandinstitutions. Tax is a dutythattakespart in ourconstitutionandeveryone is obligedto pay accordingtotheirsolvency. Therearetwosides in taxation as taxprayerandgovernment. As well as government'slaws, taxprayers' cohesivenessesandpoint of views is a significantpointforcollectingthetaxes. Inpresentdaysconditions, it's hard toexpectmandatorycohesivenessaboutreceive of mandatoryincomefromtaxpayer. Becausetaxcauses a decrease in theirwealth, taxpayersavoidto pay in exactandrightway. Inthesecase, taxpayerssearchfor legal gapsorconsultthewayslikeavoidfromtaxtoabstainfromtax. Byestimatingthisresistance, thelaw-makerforeseepunitivesanctionswithlawsagainstlikethispossiblebehaviours. Thisworkconsists of fiveparts. Inthefirstpart of thework, it'smentionedaboutaims of theresearch. Inthesecondandthirdpartit'smentionedaboutthehistoricalprogress of tax, qualifiedinformationsabouttaxandtaxationandsome of thetaxpunishes in taxprocedurelaw. Inthefourthpart, a surveystudy is done toindicatethebehaviours of taxpayersagainsttax. Theresults of surveystudiesthatmadethrough 500 taxpayerswiththemethod of incidentalexemplificationaretriedto be evaluated in thelight of theinformations in the I., II. and III. part.İn thefifth, sothelastpartit'spredictedtowhat can be done togetmoreefficientresultsaboutthissubject.It'spredictedtowhat can be done togetmoreefficientresultsaboutthissubject. KeyWords: Tax, TaxPunishments, TaxOffense