Örgütsel stres ve tükenmişliğin iç hizmet kalitesi üzerine etkisi
Organizational stress and burnout effect on internal service quality
- Tez No: 429867
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stres, Örgütsel Stres, Tükenmişlik, İç Hizmet Kalitesi
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Araştırmada, örgütte çalışanların karşılaştıkları stres ve tükenmişliğin iç hizmet kalitesine etkisi ortaya çıkarılmıştır. Uygulama kısmında ise, anket araştırmasına konu olan çalışanların bulundukları konum ve idari sınıf itibariyle konunun çerçevesi bakımından incelenmesi ikincil amaç şeklinde belirlenmiştir. Ayrıca,örgütsel stres ve tükenmişliğin belirtileri, sebepleri ve sonuçları üzerinde durulmuş, çok önemli sorun teşkil eden tükenmişliğin örgüt ve çalışan açısından mücadele yöntemine değinilmiştir. Araştırma maksadıyla, bir üniversitede toplam 163 çalışanın hiyerarşik olarak en alt seviyede bulunandan üst yöneticiye kadar İdari Personel üzerinde literatür de dikkate alınarak bir anket yapılmıştır. Araştırma üç boyut ve üçer alt boyut şeklinde yürütülmüştür. Araştırma sonucunda, örgütsel stres ve tükenmişliğin iç hizmet kalitesini olumsuz etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis work, is to obtain symptoms, reasons, results of organizational stress and burnout and how to solve them. In addition organizational stress and burnout effect for internal service quality are demonstrated. For application part; the secondary purpose of the thesis is to evaluate organizational workers generally as their administrative status. For research purpose, this work is applied from bottom to top hierarchically among 163 administrative personals as caring literature. The research is done three dimensions and three sub-dimensions way. In the result of this research, it is seen that organizational stress and burnout makes workers' job quality negatively. Keywords : 1. Organizational Stress 2. Stress 3. Burnout 4. Internal Service Quality