In dialogue with mental health and psychosocial support (MHPSS) workers in northwest Syria: Navigating challenges, opportunities and resources in complex humanitarian settings
Kuzeybatı Suriye'deki ruh sağlığı ve psikososyal destek (MHPSS) çalışanlarıyla diyalog: Karmaşık insani ortamlarda zorlukların, fırsatların ve kaynakların yönetimi
- Tez No: 896467
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP CEREN ACARTÜRK, DR. GÜLŞAH KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Psikoloji, Public Health, Psychology
- Anahtar Kelimeler: toplumsal hizmet alanlarında çalışanlar, iş stresi, psikolojik sıkıntı, tematik analiz, refleksif tematik analiz, stres faktörleri, MHPSS çalışanlar, humanitarian workers, occupational stress, psychological distress, thematic analysis, reflexive thematic analysis, stressors, MHPSS workers
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Sosyoekonomik ve politik sıkıntı yaşanan ortamlarda, ruh sağlığı çalışanları ağır bir hizmet yükü taşırlar. Farklı çalışmalar, örgütsel talepler ve kaynaklar da dahil olmak üzere birden fazla faktörün bu tür zorlu koşullarda tükenmişliğe olumsuz etkisi olduğunu göstermektedir. Mevcut çalışma, Kuzeybatı Suriye'deki ruh sağlığı ve psikososyal destek çalışanlarının (MHPSS) refahını ve hizmet kalitesini etkileyen bağlamsal ve örgütsel faktörleri incelemektedir. Günlük iş deneyimlerini etkileyen iç içe geçmiş güçlükleri ve dinamikleri tartışmak için on yarı yapılandırılmış görüşme yapıldı. Yarısı erkek yarısı kadın olan katılımcıların yaşları 29 ile 45 arasında değişmektedir (M = 35, SD = 5,6). Katılımcılar Kuzeybatı Suriye'de sekiz lokasyonda on farklı kuruluşta çalışmakta ve iş deneyimleri 8 aydan 10 yıla kadar değişmektedır (M = 4, SD = 2,95). Katılımcılar çocuklar, gençler ve yetişkinler gibi çeşitli gruplara hizmet vermektedir. Çoğu katılımcı, eğitim veya ilgili alanlarda lisans derecesine sahip olup, üçü ise lisansüstü eğitim görmekte veya tamamlamış durumdadır. Toplum temelli katılımcı araştırma yaklaşımı kullanılmış ve verilere etkileşimli olarak katılmak için yansıtıcı tematik analiz yapılmıştır. Analiz, üç ana tema belirlemiştir: (1) Çalışan Taleplerini Ağırlaştıran Sosyopolitik ve Ekonomik İklim, ekonomik istikrarsızlık ve sosyopolitik mücadelenin çalışanların destek sağlama yeteneklerini nasıl etkilediğini vurgulamaktadır; (2) İşle İlgili Talepler ve Kaynaklar, yüksek iş yükleri, zararlı politikalar ve kariyer gelişim fırsatlarının sınırlı olması gibi faktörlerin tükenmişliğe yol açtığını ve çalışanların meslektaş desteği kaynaklarıyla başa çıkmaya çalıştığını ortaya koymaktadır; (3) Psikososyal Kaynakları, Talepleri ve Kültürel Normları Dengelemek ve Entegre Etmek, çalışanların sosyokültürel ve kişisel talepler ve kaynakları nasıl yönettiğini açıklamaktadır. Örgütsel politikalar, bilişsel, duygusal ve fiziksel strese katkıda bulunurken, kısa vadeli proje bazlı istihdam, iş güvencesizliği yaratmakta ve çalışanların refahını etkilemektedir. Temel bulgular, ön saflardaki çalışanları daha iyi desteklemek için uzun vadeli projelere, daha iyi örgütsel desteğe ve etik değerlendirme uygulamalarına olan ihtiyacı vurgulamaktadır. Gelecekteki araştırmalar, destekleyici politikalara ve bağlamsal ve örgütsel faktörlerin insani ortamlarda günlük stres faktörleri ve tükenmişlik üzerindeki nedensel etkilerine odaklanmalıdır.
Özet (Çeviri)
In resource-stressed settings, mental health workers bear a heavy service burden. Different studies indicate that multiple factors, including organizational demands and aids, contribute significantly towards burnout in such challenging conditions. The present study examines the contextual and organizational factors affecting the well-being and service quality of mental health and psychosocial support workers (MHPSS) in Northwest Syria. Ten semi-structured interviews were conducted to discuss the intricate challenges and dynamics that influence their daily work experiences. Participants are half women and half men, aged 29 to 45 years (M = 35, SD = 5.6). They worked in ten different organizations across eight locations in Northwest Syria, with work experience ranging from 8 months to 10 years (M = 4, SD = 2.95). Participants serve various client groups including children, teenagers, and adults. Most participants hold bachelor's degrees in education or related fields and three are pursuing or have completed graduate studies. A community-based participatory research approach wase utilized, and reflexive thematic analysis was conducted to engage with the data. The analysis identified three main themes: (1) The Sociopolitical and Economic Climate Exacerbating Workers' Demands, which highlighted how economic instability and sociopolitical struggles impact workers' ability to provide support; (2) Work-related Demands and Resources, revealing high workloads, harmful policies, and limited career growth opportunities contributing to burnout, and coping through peer support resources; (3) Balancing and Integrating Psychosocial Resources, Demands, and Cultural Norms, describing how workers manage sociocultural and personal demands and resources. Organizational policies contribute to cognitive, emotional, and physical stress, while short-term project-based employment creates job insecurity and affects workers' well-being. Key findings stress the need for long-term projects, better organizational support, and ethical evaluation practices to better support frontline workers. Future research should focus on supportive policies and the causal impacts of contextual and organization factors on daily stressors and burnout in humanitarian settings.