Kentlilik bilinci bağlamında çevre duyarlılığı: Burdur ili örneği
The environmental sensitivity in the context of urbanity awareness: A case of Burdur
  1. Tez No: 429884
  2. Yazar: BARIŞ ERDEM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KARA, PROF. DR. MURAT KAYIÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, Kentleşme, Kentlilik Bilinci, Çevre Duyarlılığı, Urban, Urbanization, Environmental Sensitivity, Urban Awereness
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Ülkemizde özellikle kentleşme sürecinin etkisiyle kentler, bireyler ve devlet için daha önemli hale gelmiştir. Özellikle kırsalda, kente göçün etkisiyle yeni bir kültür değişimi ortaya çıkmaktadır. Bireylerin kente uyum sağlayabilmesini sağlamanın yolu ortak bir bilinç oluşumunu sağlamaktır. Kentlilik bilincinin oluşturulması, bireyleri kentte daha iyi uyum sağlaması ve sahiplenmesi açısından ayrı bir önem arz etmektedir. Kentteki sorunların çözümü açısından, kentsel farkındalık, kent sorunlarıyla ilgilenme, kenti sahiplenme, kentsel kültür ve kente aidiyet unsurları kentlilik bilincinin gelişmesi açısında önemlidir. Günümüzde kentlerdeki nüfusun etkisiyle önemli bir sorun haline gelen çevre, İnsanların duyarsızlığı sonucu her geçen gün daha da kötüye gitmektedir. Kentlilik bilinci hem kent sorunlarını hem de çevre sorunlarını çözmek adına önemli bir etkiye sahiptir. Bu çalışma, Burdur belediyesi sınırları içerisinde yaşayan bireylerin kentlilik bilinci ve çevre duyarlılığını etkileyen sosyo-demografik özelliklerini incelemektedir. Kentlilik bilinci ve çevre duyarlılığı düzeyi belirlenmektedir. Çalışmanın temel amacını oluşturan kentlilik bilinci ve çevre duyarlılığı arasındaki ilişkiyi ortaya koyulmaktadır. Çalışmada nicel araştırma tekniği uygulanmıştır. Veriler, 387 katılımcıdan anket yöntemi kullanılarak elde edilmiştir. Anket çalışması sonrası elde edilen veriler SPSS ile değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler neticesinde kentlilik bilinci ve çevre duyarlılığı yüksek çıkmaktadır. Kentlilik bilinci ve çevre duyarlılığı arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu ortaya çıktığı görülmüştür. Kentlilik bilinci arttıkça çevre duyarlılığı da artacaktır. Sosya-demografik özelliklerin kentlilik bilinci ve çevre duyarlılığı düzeyine etki ettiği görülmüştür. Kentlilik bilincine etki eden en önemli faktörün kentsel farkındalık olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Our country has become more important, especially for the effect of urbanization on individual city and state. In particular, the impact of rural-urban migration is emerging a new culture change. Way to ensure that individuals be able to adapt to the city is to ensure the formation of a common consciousness. The creation of urban consciousness of individuals is of particular importance in terms of providing better integration and ownership of the city. In terms of solving the problems in the city, urban awareness, deal with urban issues, ownership of the city is important in terms of urban culture and urban development of the city belonging elements of consciousness. Today, the population has become a major problem due to the urban environment, as a result of human insensitivity goes from bad to worse every day. Both urban awareness of urban issues and have a significant influence in order to solve environmental problems. In this study, Burdur affecting urban consciousness and environmental awareness of individuals living within the municipal boundaries examines the socio-demographic characteristics. Urban consciousness and environmental awareness level is determined. Citizenship constitutes the fundamental purpose of the study is set forth the relationship between consciousness and environmental awareness. Quantitative research methods were used in the study. Data was obtained using the method of 387 survey participants. After survey data obtained were analyzed with SPSS. The data obtained as a result of urban and environmental awareness is higher consciousness. Urbanity has been shown to occur where there is a positive relationship between consciousness and environmental awareness. Increasing awareness of urban environmental awareness will also increase. Socio-demographic characteristics of urban consciousness and was found to influence the level of environmental awareness. The most important factors affecting urban consciousness was found to be urban awareness.