Effects of evil upon some of Shakespearean female characters
Kötülüğün Shakespeare'in bazı kadın karakterleri üzerindeki etkileri
- Tez No: 429895
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK KANTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Carl Gustav Jung, kollektif bilinçdışı, arketipler, kötülük, Hamlet eserindeki kadın karakterler, Carl Gustav Jung, collective unconscious, archetypes, evil, female characters in 'The Tragedy of Hamlet
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Carl Gustav Jung davranışlarımızın sadece insan bilincinin bir ürünü olarak görülmemesi gerektiğini belirtir ve dahası bilinci buzdağının sadece görünen kısmı olarak tanımlar. Bu yüzden, kollektif bilinçdışına büyük önem verir ve kollektif bilinçdışının rolünü düşünme, konuşma ve davranış şeklimize yön verdiği için kaçınılmaz ve hayati olarak tanımlar. Kollektif bilinçdışının bastırılan, unutulan ve istenmeyen değerleri barındırdığı için, insan davranışları üzerinde önemli derecede olumsuz etkilere sahip olduğunu önerir. Bu yüzden, kollektif bilinçdışı bireyleri etrafındakilere zarar verecek kötü davranışlar sergilemeye sevk eder. Jung bireylerin kötülük diye adlandırılacak davranışlarını bireylerin kollektif bilinçdışının barındırdığı içeriklere, değerlere ve içsel yapısına bağlar. Bu çalışma Hamlet'in Gertrude ve Ophelia'ya yaptığı kötülüklerin psikolojik temellerine Jung'un kollektif bilinçdışı teorisi ile ışık tutmayı amaçlar. Hamlet'in bu iki kadın karaktere yapmış olduğu kötülüklerde kollektif bilinçdışının rolü ve etkisi Jung'un dört ilgili arketipine: gölge, anima, anne arketipi ve persona, dayandırılmaktadır. Hamlet'in Gertrude ve Ophelia'ya karşı davranışları özellikle bu dört arketip tarafından, bu iki kadın karakter Hamlet'in arketipik beklentilerini karşılayamadıkları ve bilinçdışı gereksinimleri ile çatıştıkları için olumsuz yönde şekillenmiştir.
Özet (Çeviri)
Carl Gustav Jung suggests that human behaviors should not be taken into consideration merely as a result of our consciousness, regarding it as the top of an iceberg. Thus, he attaches a great deal of importance to the collective unconscious of human psyche, claiming that its role is both inevitable and significant since it shapes the way we think, talk, and behave. He proposes that the impact of the collective unconscious upon human behavior has a great potential of being negative since it has all the suppressed, undesired, unsatisfactory, and forgotten contents in it. Therefore, it may lead individuals into committing evil deeds harming others around us. Thus, Jung blames evil actions on the internal structure and the content of collective unconscious of the individual. This study aims to shed light on the psychological roots of Hamlet's evil upon Gertrude and Ophelia within the framework of Jung's collective unconscious theory. The role and the impact of collective unconscious on Hamlet's evil upon the two female characters are traced back to Jung's four relevant archetypes: shadow, anima, mother archetype, and persona. It is argued in particular that Hamlet's behavior against Gertrude and Ophelia is principally shaped by these four archetypes in a negative way, leading him to perform evil since these female characters both fail to nurture his archetypal expectations and conflict with his unconscious requirements.