Beden eğitimi ve spor derslerinde kullanılan fiziksel etkilik kartlarının akademik öğrenme zamanına etkisi
Effects of phsyical aktivity cards used in phssical education courses on academic learning time
- Tez No: 429927
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. DİLŞAD MİRZEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Akademik öğrenme zamanı, Fiziksel etkinlik kartları, Beden eğitimi ve spor, Ortaokul, Academic learning time, Physical activity cards, Physical education and sports, Secondary school
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmanın amacı ortaokul beden eğitimi ve spor derslerinde kullanılan Fiziksel Etkinlik Kartlarının (FEK) akademik öğrenme zamanına etkisini incelemektir. Araştırmada, yarı deneysel çalışma desenlerinden eşitlenmemiş kontrol gruplu model kullanılmıştır. Araştırma 2014-2015 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Bolu İli Mudurnu İlçesi'nde bulunan Mudurnu Ortaokulunda gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 6. ve 7. sınıflardan ikişer şube belirlenmiş ve her sınıf düzeyinden birer şubede 6 hafta boyunca beden eğitimi ve spor dersi FEK kullanılarak (deney grupları), diğer şubelerde ise FEK kullanılmadan (kontrol grupları) dersler işlenmiştir. Deney ve kontrol gruplarında 40 dakikalık dersler her hafta videoya kaydedilmiş ve derslerdeki akademik öğrenme zamanı (AÖZ-BE) Parker (1989) tarafından geliştirilen gözlem formu kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde yüzde, frekans ve bağımsız gruplar t testi istatistikleri kullanılmıştır. Araştırmada anlamlılık düzeyi 0.05 olarak belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, FEK ile ders işleyen deney grubunda derslerin %20.83'nün genel içerik boyutuna, %21.96' sının konu alan bilgisi boyutuna, %54.04'ünün konu alan motor bilgisi boyutuna ayrıldığı belirlenmiştir. FEK kullanılmadan ders işleyen kontrol grubunda derslerin %25.56'sının genel içerik boyutuna, %39.08'nin konu alan bilgisi boyutuna, %53.96'sının konu alan motor bilgisi boyutuna ayrıldığı belirlenmiştir. FEK ile ders işlenen deney grubunda ve FEK kullanılmadan ders işlenen kontrol grubunda genel içerik boyutunu oluşturan geçişler ve ısınma alt boyutları arasında; konu alan bilgisi boyutunu oluşturan sosyal davranışlar alt boyutunda ve konu alan motor bilgisi içeriği boyutunu oluşturan beceri alıştırmaları, oyun ve fiziksel uygunluk alt boyutlarında anlamlı fark olduğu belirlenmiştir. FEK ile ders işleyen deney grubu öğrencilerinde derslerinin %7.88'nin motor aktivite dışı davranışlar boyutuna, %20.19'nun motor aktivite içi davranışlar boyutuna ayrıldığı belirlenirken, FEK'siz ders işleyen kontrol grubu öğrencilerinin derslerin %13.52'nin motor aktivite dışı davranışlar boyutuna, %10.34'nün motor aktivite içi davranışlar boyutuna ayrıldığı belirlenmiştir. Deney ve kontrol gruplarında motor aktivite dışı davranışlar boyutunda ara-boşluk, bekleme ve konuyla ilgili ancak motor aktivite içermeyen alt boyutlarında ve motor aktivite içi davranışlar boyutunda uygun motor aktivite alt boyutunda anlamlı fark olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak; FEK ile ders işlenen deney grupların AÖZ-BE daha fazla zaman ayrıldığı belirlenmiştir. Bu sonuca göre, ortaokul beden eğitimi ve spor derslerinde FEK' lerin kullanımı yaygınlaştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to investigate the effect of Physical Activity Cards (PACs) used in physical education courses in secondary school on academic learning time. The quasi-experimental study research design (inequivalent desing with control group) was used in this research. The investigation was carried out at Mudurnu Secondary School located in Mudurnu, a town of Bolu province, during the educational year of 2014-2015. For the study, two classes among each of 6th and 7th levels were determined. In one class for each level, the physical education and sport course was taught using PACs (experiment groups) and in the other classes without using PACs (control groups). The 40 minutes lasting courses in the experiment and control groups were recorded by camera every week and academic learning time (ALT-PE) in the courses were analyzed using the observation form developed by Parker (1989).For analyzing of the data, percentage, frequency and independent samples t test were used. The level of significance was determined as 0.05 as a result of the analysis. As a result of the study, it was determined that in the experiment groups in which the course was performed using PACs, the 20.83% of the course was spent for general content, the 21.96% for subject matter knowledge, the 54.04% for subject matter motor knowledge categories. On the other hand, in the control groups in which the course is performed without PACs, the 25.56% of the course was spent for general content, the 39.08% for subject matter knowledge, and the 53.96% for subject matter motor knowledge categories. It was stated that there were significant differences between both groups in the sub-categories of transitions and warm-up forming the category of general content. It was also determined that in both groups, there was a significant difference in the sub-category of social behaviors forming the category of subject matter knowledge. Additionally, for both groups a significant difference was determined between the sub-categories of skills practice, game and fitness which form subject matter motor knowledge category. In the experiment group 7.88% of the lessons was spent for not motor engaged behaviors category and 20.19% for motor engaged behaviors category. Also, 13.52% of the lessons performed in the control group without PACs was spent for not motor engaged behaviors category and 10.34% for the motor engaged behaviors category. Furthermore, for both groups, significant differences were determined in interim, waiting and off-task sub-categories of not motor engaged. Additionally, there was a significant difference in motor appropriate sub-category of motor engaged category between experiment and control groups. As a result, it was defined that the experiment groups performing courses using PACs spent more time for ALT-PE. This result showed that, the usage of PACs in physical education courses of the secondary schools must be generalized.