Yüz yüze ve çevrimiçi tartışmacı yazma eğitiminin öğretmen adaylarının tartışmacı yazma becerilerine ve yazma kaygılarına etkisi
The effect of face-to –face and online argumentative writing education on the writing skills and writing anxieties of teacher candidates
  1. Tez No: 429931
  2. Yazar: HAVVA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBUBEKİR ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yazma, tartışmacı yazma, yazma kaygısı, çevrimiçi yazma, yazma eğitimi, Writing, argumentative writing, writing anxiety, online writing, writing education
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmanın amacı yüz yüze ve çevrimiçi tartışmacı yazma eğitiminin öğretmen adaylarının tartışmacı yazma becerileri ve yazma kaygıları üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma zayıf deneysel desen modeline göre düzenlenmiştir. Araştırmanın katılımcı grubunu Abant İzzet Baysal Üniversite'sinde okuyan 179 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Bu katılımcıların 94'ü Deney 1 (yüz yüze eğitim), 85'ini Deney 2 grubu (çevrimiçi eğitim) oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında katılımcılara 6 haftalık tartışmacı yazma eğitimi verilmiştir. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları; Çakmak (2013) tarafından geliştirilen“Tartışmacı Yazma Dereceli Puanlama Anahtarı”ve Daly ve Miller (1975) tarafından geliştirilen ve Zorbaz (2010) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Yazma Kaygısı Ölçeği”olarak belirlenmiştir. Araştırma sonunda hem yüz yüze hem de çevrimiçi ortamda verilen yazma eğitimi sonrası öğretmen adaylarının tartışmacı metin oluşturma düzeylerinin arttığı tespit edilmiştir. Verilen eğitim sonrası grupların hem tartışmacı yazma temel elementlerini hem de yardımcı elementlerini oluşturma düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış olduğu görülmüştür. Gruplara göre incelendiğinde, tartışmacı yazma temel elementlerini oluşturma bakımından yüz yüze eğitim alan grubun, çevrimiçi gruba göre daha başarılı olduğu bulunmuştur. Ancak tartışmacı yazma yardımcı elementlerini oluşturma bakımında ise gruplar arasında anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Araştırmada ayrıca tartışmacı yazma eğitimi alan öğretmen adaylarının eğitim sonrası yazma kaygı düzeylerinde kısmen de olsa bir artış meydana geldiği bulunmuştur. Tartışmacı yazma eğitimi sonrası yazma kaygısında meydana gelen artışın bu konuda oluşan farkındalıktan kaynaklanabileceği düşünülmüştür. Cinsiyet açısından bakıldığında ise yüz yüze ve çevrimiçi katılımcı grubu oluşturan öğretmen adaylarının yazma kaygı puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir. Buna göre tartışmacı yazma eğitiminin cinsiyet bakımından öğretmen adaylarının yazma kaygıları üzerinde fark oluşturmadığı tespit edilmiştir. Araştırmada eğitim öncesi öğretmen adaylarının tartışmacı metin oluşturmada yetersiz oldukları görülmüştür. Yüz yüze ve çevrimiçi tartışmacı yazma eğitimi sonrası öğretmen adaylarının tamamına yakın kısmının tartışmacı metin yazmada başarılı oldukları görülmüştür. Öğrencilerin yazma eğitimlerinden sorumlu olan öğretmen adaylarının hizmet öncesi eğitimlerinde tartışmacı yazma becerilerini geliştirmeye yönelik uygulamalı yazma eğitimi verilmesi önerilmektedir. Bunun yanı sıra günlük hayatta bireylerin sıklıkla kullandıkları çevrimiçi ortamları, yazma becerisi açısından da ihmal edilmemelidir. Temel eğitim ve sonrası ders öğretim programlarında tartışmacı yazma ve çevrimiçi tartışmacı yazmaya yer verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effect of face-to-face and online argumentative writing education upon the argumentative writing skills and writing anxieties of teacher candidates. Pre-experimental model was employed for this study. The group of participants of the study consisted of 179 teacher candidates currently studying at Abant İzzet Baysal University. These participants consisted of 94 students in the first group: experimental group 1 (face to face education) and 85 in the second group (online education). Within the context of the research, a six-week training program of argumentative writing was delivered to all participants. The data were collected using the“Argumentative Writing Rubric”developed by Çakmak (2013) and the“Writing Anxiety Scale”developed by Daly and Miller (2013) adopted for use in Turkish by Zorbaz (2010). On completion of the research it was concluded that the levels of teaching candidates in creating argumentative texts had increased after training delivered both in face-to-face and in online environments. It was seen that following delivery of the training that there was a statistically significant increase both in terms of the fundamental elements of argumentative writing and with regard to the secondary elements of argumentative composition. When the results were examined with respect to the participant groups, it was found that the group that had received face-to-face training were more successful than the group that had received online training with respect to the development of fundamental writing skills. However, when the two groups were contrasted from the perspective of the development of secondary writing skills, there was seen to be no significant difference. In the research, it was found that there was an increase, albeit small, among those teacher trainees who had received argumentative writing training in terms of levels of writing anxiety following completion of the training (period). It is thought that the increase in writing anxiety that occurred following the argumentative writing education was thought to emanate from an increased awareness of the topic (on the part of certain candidates). On examination of this situation with regard to gender, it was established that there existed no significant difference statistically between the teacher candidates in the face- to-face and online participant groups. In this regard,it was established that (acquisition) argumentative writing education did not constitute a significant difference with regard to the writing anxiety of teaching candidates when considered in terms of gender. In the study, it was also observed that those teacher candidates preparing for preschool were considered to be inadequate in terms of their ability to create argumentative texts. After the completion of face-to-face and online argumentative writing education almost all candidates were observed to be successful in the writing of argumentative texts. It is therefore suggested that a program in applied writing education be provided with view to developing the argumentative writing skills of candidates responsible for students' writing education during their pre-service training. In addition, online platforms that are used frequently in daily lives should not be ignored as a means of developing writing skills. It is also suggested that both during basic training/education programs and in the period that follows greater space should be allocated to argumentative writing both in terms of curricula that include more argumentative writing activities within lessons and with regard to argumentative writing in online contexts.