Özel gereksinimli bireylerin aldıkları destek hizmetlerin bütünleştirme uygulamaları açısından incelenmesi
An investigation of support services for individuals with special needs regarding inclusive practices
  1. Tez No: 429932
  2. Yazar: FIRAT KESER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARZU KIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel eğitim destek hizmetleri, bütünleştirme, kültürel farklılıklar, special education support services, inclusion, cultural differences
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırmanın amacı; özel gereksinimli bireylere sağlanan destek hizmetlerin belirlenmesi ve bu hizmetlerin bütünleştirme uygulamaları çerçevesinde değerlendirilmesidir. Bu araştırma Mardin ve üç ilçesindeki 7 Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezi (ÖERM) ve devlet okullarında görev yapan 45 öğretmen ve İstanbul iline bağlı üç ilçedeki 1 eğitim uygulama okulu ve 2 ÖERM'de çalışan 18 öğretmen ile gönüllülük dahilinde yapılmıştır. Araştırmada odak grup görüşmesi tekniği kullanılmış, bulgular betimsel olarak analiz edilmiştir. Elde edilen veriler; 1. Rehberlik ve Araştırma Merkezleri (RAM), 2. Öğretmenler, 3. Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri (ÖERM), 4. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve MEB okulları, 5. Aile, bölgesel ve kültürel farklılıklar, 6. Üniversitelerde verilen özel eğitim ve öğretmen yetiştirme temaları altında tablolaştırılmıştır. Bu temalar altında elde edilen bulgular analiz edilmiş ve ilgili başlıklar altında verilmiştir. Ön plana çıkan bulgular alanyazınla tartışılmıştır. Sağlanan destek hizmetlerin sınırlı olduğu, sağlanan bu destek hizmetlerin de bütünleştirme uygulamalarından çok uzak olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bütünleştirme kapsamında dezavantaj olarak görülen farklı din, dil, kültür, materyal, ortam vb. alanlarda uyarlamalarının yapılması gerektiği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the special education support services regarding inclusive practices for students with special needs The study was conducted in the provinces of Mardin and Istanbul. Focus group discussions were used in this study, the findings were analyzed descriptively. The resulting data;“Guidance and Resource Center (GRC)”,“rehabilitation centers”,“Ministry of Education”,“MEB schools,”“Teachers,”“Family and regional differences”and“special education and teacher training programs given in universities,”were grouped under mentioned teams. These themes has been analyzed and the results obtained are given below under the relevant headings. Prominent findings were discussed with literature. It was seen that the support services were limited and inconsistent with inclusive practices. Suggestions for these pitfalls include accomodations for students from different languages, religions and cultures.