Özelleştirilen Beykoz Kundura Fabrikası'nın sosyal bir komplekse dönüştürülmesi
Privatized Beykoz Shoe Factory's transformation to a social complex
- Tez No: 429960
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. İHSAN GÜLAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Özelleştirme, Beykoz Kundura Fabrikası, Ekonomi, Customization, Shoe Factory, Economy
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada özelleştirme sonucu kamunun elden çıkardığı içinde 200 yıla yayılmış yaşanmışlık tarihi ve endüstriyel dokuyu barındıran bir tesisin, kültürel ve tabii değerlerini koruyarak günümüzde başka bir amaçla yaşatılıp, yaşatılamayacağı bunun sonuç ve etkileri incelenmiştir. İstanbul'un en büyük yüzölçümüne sahip olan ilçelerinden olan Beykoz,1900-2000 yılları arasında içinde Fabrikaların olduğu bir“işçi ilçesi”hüviyetinde var olmuştur. Teknolojik gelişim, pahalı girdi maliyetleri, yüksek işçi maliyetleri ve kamu kurumu olmanın verdiği aşırı yüklerden dolayı fabrikalar kapanmak zorunda kalınca, bölgede büyük bir işsizlik oluşmuştur. Bölge insanının kuşaklar boyu maddi olarak geçim kapısı olarak gördüğü fabrikaya,çalışanlar ve aileleri aynı zamanda manevi bir bağ ile bağlanmışlardır. Bugünkü kapalı olan hali ile fabrikanın bölgeye sadece artık çevreyi kirletmeyerek katkısı olmaktadır. Özelleştirme sırasında fabrika satılırken, şartnamede fabrikanın“bünyesindeki tüm kültür ve tabiat varlıklarını koruyacak biçimde-Turizm tesis alanı olarak”kullanılmasına izin verilmiştir. Bu çalışmada da bu yapılacak olan tesisin Beykoz ilçesinin sosyo-kültürel durumunu ve ekonomik yapısını nasıl etkilediği tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the result of privatization of the public spread happened 200 years history in Dispose and a facility that hosts the industrial tissue, preserving the cultural and natural values in today's world and forwarded for any other purpose, the effects of this are explored, and the results. Istanbul's largest area of district of Beykoz, 1900-2000 in a Situation has existed in the“workers district”identity. Technological development, expensive input costs, high labor costs and public institution due to excessive load of being factories had shut down, have played a significant role in unemployment. For many generations of the region might be seen as a living gate factory financially, employees and their families at the same time, wired with a spiritual bond. Today's closed its factory in the region — only now environmental contribution. During customization factory sold, in the specification of the factory“in all that it does not protect cultural and natural assets-when space Tourism”is allowed to be used. In this study, which will be held in this facility's Beykoz district of socio-cultural status and how it affects the economic structure are discussed.