Serçeme Vadisi'nin (Aziziye, Erzurum) florası
The flora of Serçeme Valley (Azi̇zi̇ye, Erzurum)
  1. Tez No: 430188
  2. Yazar: YAPRAK TUBA SOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. ÖZGÜR EMİNAĞAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, Bitkisel Tür Çeşitliliği, Serçeme Vadisi, Erzurum, Endemik, Flora, plant diversity, Serçeme stream, Erzurum, endemic
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
ÖZET Bu çalışma 2013-2015 yılları arasında Doğu Anadolu Bölgesi'nde Erzurum'un kuzey doğusundaki Serçeme Vadisinin florasının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma alanı, Davis'in grid sistemine göre A8 karesinde olup, Holarktik bölgenin İran- Turan flora alanında bulunmaktadır. Çalışma alanı 1780-3060 m yükseltiler arasında yer almaktadır. Bu araştırmada 67 familya, 322 cinse ilişkin toplam 618 adet takson saptanmıştır. Araştırma alanında en fazla takson içeren ilk üç familyalar sırasıyla; Asteraceae (76), Fabaceae (58), Brassicaceae (54)' dir. Çalışma alanında belirlenen 310 taksonun fitocoğrafik bölgeleri saptanmıştır. Bu türlerin fitocoğrafik bölgelere göre dağılımları ise şöyledir: İran-Turan 189 adet, Avrupa-Sibirya 110 adet, Akdeniz 11 adet ve coğrafi bölgesi bilinmeyen ve birden fazla bölgede yayılış gösterenler 308 adettir. Araştırma alanında 42 adet endemik olmak üzere 38 adet nadir bitki türü saptanmış ve endemizm oranı % 6,8 olarak hesaplanmıştır. IUCN tehlike kategorilerine göre endemik ve endemik olmayan nadir taksonlar tehlike durumu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE FLORA OF SERÇEME STREAM AND ITS CLOSE ENVIRONS This study has been done 35km from the center of Erzurum called Serçeme Stream; done on the purpose of determining flora. According to the Davis grid system the research area takes part in the A8 square; Holarctic region set in Iran- Turan Flora. The research area is between 1780-3060 m elevation. In this research 67 family, 322 concerning genus in total 618 taxa is appointed. In the research ın order of consisting the most 3 familyes is Asteraceae (76 taxa), Fabaceae (58 taxa), Brassicaceae (54 taxa). The 310 taxon which was detected in the research area; phytogeographical areas were appointed. According to the phytogeographical areas the divisions is like this: Iran-Turan 189 custom (species), Europe-Siberia 110 custom. The mediterranean sea 11 custom and the unknown geographic area, deplayed in more than one place indicate 308 custom. In the research area 80 custom of rare plants that all of 42 custom of endemic have been defected. The rate of endemism was identified that 6,8. According to the IUCN danger category endemic and unendemic danger state of rare taxons have been utilized.