Frantz Fanon'un pespektifinden Kwame Nkrumah'nın Gana'sında post kolonyal devlet ve liderlik
Postcolonial statehood and leadership in Nkrumah's Ghana from Fanon's perspective
  1. Tez No: 430445
  2. Yazar: NYİMASATA CAMARA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REŞAT BARİŞ ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Devlet, Liderlik, Kwame Nkrumah, Post-kolonyal, Gelişme, Gana, Statehood, Leadership, Kwame Nkrumah, Post-colonial, Development, Ghana
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Afrika Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu tez sömürgecilik mirasının uzantılarını ve bunların devlet dinamiklerini ve kavramını ve Nkrumah'nın Gana'da dokuz yıl süren liderliğini nasıl etkilediğini araştırır. Altın Sahili'nin (Gana) sömürgecilik tarihine ve Nkrumah'nın gelişme ve bütünleşmeye yönelik yayılmacı politikalarına dayanarak, bağımsızlık sonrası ekonomik, siyasi ve kültürel sorunları inceler. Bu araştırma, Frantz Fanon gibi üçüncü dünya aydınlarının ve post-kolonyal ve bağımlılık okullarının bir parçası olanların perspektiflerinden yararlanmıştır. Araştırma, devlet yapıları ve yönetişim aygıtı kavramlarını sömürgeciliğin kalıntıları olarak; emperyalizm ve neo-kolonyalizm (yeni sömürgecilik), yeniden kabilecilik (re-tribalism), klientalizm (kayırmacılık) ve yabancılaşma, despotizm (istibdat), otoriterizm gibi baskı süreçlerini, bir liderin modernleşme düşüncesini ve milli kültür yoksunluğunu Gana'daki ilerlemeye ve sürdürülebilir insani gelişmeye karşı bazı büyük engeller olarak tanımlar. Bu çalışma, Gana konusunda da belirtildiği üzere post-kolonyal Afrika'daki en büyük sorunun genel olarak yabancılaşmanın bir meselesi olduğu sonucuna varır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the extent of colonial legacies and how they impact the dynamics and the concept of statehood and Nkrumah's nine year leadership in Ghana. It analyzes the post-independence economic, political and cultural problems, making reference to the general colonial history of the Gold Coast (Ghana), and Nkrumah's expansionist ideas for development and integration. The research benefitted from the perspectives of third world scholars such as Frantz Fanon, and those affiliated with the post-colonial and dependency schools. The research identifies aspects of the State structures and apparatus of governance as residues of colonialism; and repressive processes such as imperialism and neo-colonialism, re-tribalism, clientelism and alienation, despotism, authoritarianism, the modernizing mentality of the leader and the lack of national culture as some major hindrances to development and sustainable human advancement in Ghana. The research concludes that one major problem in post-colonial Africa as was manifested in the case of Ghana was generally the problem of alienation.