Hz. Muhammed'in hayatına savunmacı yaklaşım: Seyyid Emir Ali'nin the spirit of İslam örneği
An apologetic approach to the life of the prophet Muhammad (Pbuh: The case of Syed Ameer Ali's the spirit of Islam
- Tez No: 430449
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYFETTİN ERŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Hz. Muhammed, Seyyid Emir Ali, Siyer, The Spirit of Islam, Savunmacı Yaklaşım, Prophet Muhammad, Syed Ameer Ali, Sirah, The Spirit of Islam, Apologetic approach
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
1849'da Hindistan'da doğan Emir Ali, burada hukuk eğitimi almış, yüksek lisansını İngiltere'de yapmış ve Hindistan'daki resmi görevinden emekli olduktan sonra İngiltere'ye yerleşerek 1928'de ölünceye kadar burada yaşamıştır. Çocukluğundan itibaren İslam Tarihine ilgi duyan müellif, Oryantalist iddialara karşı İslam'ı ve Hz. Muhammed'i savunmak, Müslüman aydınlarla, İslam'a ilgi duyan gayri müslimlere de İslam ve Hz. Peygamber hakkında doğru bilgiler sunabilmek için The Spirit of Islam adlı eserini yazmıştır. Eser siyer bağlamında Oryantalistlere cevaben yazılmış ilk kapsamlı ve etkili çalışmadır. İngilizce kaleme alınan eserin İslamî ve Batılı eserlerden oluşan zengin bir kaynak altyapısı vardır. Bugüne dek çok ilgi gören eser değişik dillere çevrilmiş ve özellikle İngiltere'de birçok baskıları yapılmıştır. Emir Ali eserinde genel olarak klasik İslam Tarihi kaynaklarını referans almasına rağmen, Oryantalistlerin yaklaşım tarzını benimsemiştir. Eserinin girişinde insanlığın dinî ve sosyal geçmişinden bahsetmiş, mevcut durumun kokuşmuşluğunu izahla, Hz. Muhammed'in risaletinin ilahî boyutundan ziyade insanî tarafları üzerinde durmuştur. Mekke dönemini işlerken mucize ve delail türünden rivayetleri fizikî unsurlarla açıklamış, Kur'an'dan başka mucize kabul etmemiştir. Hz. Peygamber'in Medine'deki uygulamalarının sadece peygamberliğiyle değil, devlet başkanlığı gibi bütün sorumlulukları dikkate alınarak değerlendirilmesi gerektiğini savunmuştur. Pek çok konuda İslam-Hıristiyanlık mukayesesi yaparak, İslam'ın Hıristiyanlıktan daha makul ve üstün olduğunu ispatlamaya çalışmıştır. Müslümanlara öz güven telkin etmiş fakat pozitivizm, rasyonalizm gibi zamanının Batı menşeli fikir akımlarından etkilenmiştir. Siyere yaklaşımı açısından kendinden sonraki Müslüman müellifleri etkileyen Emir Ali, Oryantalistlerin Hıristiyanlıktan kaynaklanan yanlış bilgi ve taraflı tutumlarını eleştirirken gösterdiği başarıyı, onların metod ve peygamber tasavvurlarına karşı gösterememiştir.
Özet (Çeviri)
Ameer Ali was born in India in 1849, where he received his training on law, and did his postgraduate study in the UK. After retiring from official duties in India, he settled in England and lived there until his death in 1928. Interested in Islamic history since childhood, author wrote the work entitled“The Spirit of Islam”in order to defend Islam and the Prophet Muhammad against orientalist claims and to provide accurate information about the Prophet for Muslim intellectuals and non-Muslims who are interested to Islam. The work is the first comprehensive and effective response to Orientalists in the context of Sirah. It, written in English, based on various and rich Islamic and western sources. The work has received a lot of interest, been translated into many languages and made many prints, especially in England. Although Ameer Ali made reference to classical Islamic history sources, he adopted the orientalist approach. In the introduction of his book, he described religious and social history of mankind. Explaining the rottenness of the current state, he focused on the human rather than divine aspects of the prophethood of the Prophet Muhammad. While on the Mecca period, he explains the miracles as natural events and did not accept any miracle except the Qur'an. He argued that the practice of the Prophet in Medina should be evaluated not only taking into account his prophecy but his all responsibilities such as being the head of state. In many ways, making comparisons between Islam and Christianity, he has tried to prove that Islam is superior to Christianity and more reasonable. He instilled self-confidence of Muslims, but was influenced by western ideas such as positivism and rationalism. While Ameer Ali was successful in criticizing misinformation and biased attitude of Orientalists stemming from Christianity, he could not show the same success in the criticism of their method and perception of the prophet.