Mary Elizabeth Braddon'ın Lady Audley's Secret, Ellen Price'ın East Lynne ve Anne Bronte'nin The Tenant of Wildfell Hall romanlarındaki kadın imgesinin Fransız feminizmi bağlamında incelenmesi
French feministic approach to Mary Elizabeth Braddon's Lady Audley's Secret, Ellen Price's East Lynne and Anne Bronte's The Tenant of Wildfell Hall
- Tez No: 430450
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK EGE UYGUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: kadın sorunsalı, Fransız feminizmi, duygusal roman, psikiyatrik rahatsızlıklar, woman question, French feminism, sensation novel, psychiatric disorders
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 434
Özet
Bu çalışma Mary Elizabeth Braddon'ın Lady Audley's Secret (Bayan Audley'in Sırrı), Ellen Price'ın East Lynne (Doğu Lynne) ve Anne Brontë'nin The Tenant of Wildfell Hall (Wildfell Konağı Kiracısı) romanlarında kadın imgesini ve kadının toplumdaki konumunu incelemeyi, 19. yüzyılda İngiltere'deki toplumsal yapıyı da göz önünde bulundurarak romanlardaki kadın karakterlerin Viktorya dönemi kadınlarından hangi açılardan farklı olduklarını tespit etmeyi, bununla birlikte bu kadınları feminizm bağlamında özgürleşmeye başlayan kadın tipine örnek teşkil etmeleri bakımından değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Tezde ele alınan romanlar Fransız feminizm kuramına göre incelenmiş ve romanların inceleneceği bağlamlar geleneksel Viktorya dönemi kadını ve roman kahramanları, bilinçdışı ve rüyalar, annelik ve dil ve kadınsı söylemler olarak belirlenmiştir. İncelenen üç romandaki başkarakterler, Viktorya dönemi İngiltere'sinde ideal kadın anlayışına uymayan ve geleneksel algıdan sıyrılarak yeni bir kadın tipinin önünü açan ilham verici kadın karakterlerdir. Dolayısıyla bu romanlar, ataerkil düzen tarafından kadınlara dayatılan kadınlık normlarını sorgulamaktadır. Buna ek olarak roman karakterlerinde görülen psikiyatrik rahatsızlıklar, psikiyatrinin henüz bir bilim olarak gelişmediği bir dönemde roman yazarları tarafından yansıtılmıştır ve bu durum ise söz konusu yazarların iyi birer gözlemci ve tahlil ustası olduklarını göstermektedir. Özellikle akıl hastalığı gibi psikiyatrik rahatsızlıkların kadınların içinde yaşadıkları ataerkil toplum tarafından bastırılmaları ile ilişkili olması dolayısıyla, incelenen psikiyatrik semptomların feminizmle de yakından ilgili olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the portrayal of women and their social position in Mary Elizabeth Braddon's Lady Audley's Secret, Ellen Price's East Lynne and Anne Brontë's The Tenant of Wildfell Hall, in order to determine in what aspects the women characters in these novels differ from the women of the Victorian age considering the social structure in England during the 19th century, and to assess these women within the context of feminism, in terms of their serving as models of the types of women who are beginning to get emancipated. The novels are examined with regard to French feminism and the main criteria according to which they are analysed are set out as follows: 1-traditional Victorian women and fictitious characters; 2-the unconscious and dreams; 3- motherhood; 4-language and feminine discourse. As the main characters in the novels under examination can be viewed as inspiring women characters who do not fit in with the understanding of the ideal woman in England in the Victorian age, these novels offer a fictional challenge to the norms of femininity imposed on women by the patriarchal ruling class. Furthermore, there are specific psychiatric disorders that can be seen in the characters and this shows that these novelists can be considered to be capable observers and experts on the analysis of human nature. As psychiatric disorders such as mental derangement are closely related to women being oppressed by patriarchal society, it is demonstrated that the psychiatric disorders under examination can be firmly related to feminism.