Osmanlı yükselme ve duraklama devri Hadis çalışmaları
Hadi̇th studi̇es duri̇ng Ottoman growth and standsti̇ll peri̇od
- Tez No: 430488
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ KÖKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Yükselme Devri, Duraklama Devri, Hadis, Ottoman Empire, Growth Period, Standstill Period, Hadith
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Osmanlı İmparatorluğu, Yükselme ve Duraklama Dönemlerinde, her ne kadar Duraklama Dönemi'nde yavaşlasa da, coğrafî olarak en geniş topraklarına ulaşmıştır. Bunun yanında, ilmi açıdan da en verimli dönemini yaşamıştır.“Osmanlı Yükselme ve Duraklama Devri Hadis Çalışmaları”konulu, giriş ve iki bölümden oluşan bu tezimizde, genel olarak en mükemmel çağın yaşandığı yükselme ve duraklama dönemlerinde, Anadolu ve Rumeli'de yaşamış olan âlimlerin hadisle ilgili eserlerini tespit etmeye çalıştık. Bizim yaptığımız çalışma, o müelliflerin eser verdiği sadece bir alandır. 246 yıl süren bu süreçte, tespit edebildiğimiz kadarıyla 76 müellif tarafından hadis ilmine dair toplam 117 çalışma yapılmıştır. Dönemin müelliflerinin yazdığı 117 esere bakıldığında ve bu müelliflerin hadisle ilgili eserlerinin yanına İslami ilimler alanındaki yazdığı diğer eserler eklenince bu dönemlerde yüzlerce eser yazıldığı görülmektedir. Bu da Osmanlı Yükselme ve Duraklama Devri'ndeki ilmî hayatın ne kadar zengin olduğunu bize göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Ottoman Empire geographically reached its greatest extent during their growth and standstill period although it slowed in this period. Besides, it lived most productive period scholarly. We tried to contain in our thesis, the works of the Turkish scholars lived in the best period of those ages in Anatolia and Rumelia, which composed of an introduction and two parts, and named“Hadith Studies during Ottoman growth and standstill Period”. The study we have done is just about one certain field among the others that those scholars worked on. During that period lasting for 246 years, 117 pieces of work was produced by 76 authors to be determined. Looking at those 117 works written by those authors and their other works on various Islamic fields, it is easy to recognize that thousands of works were produced at that period. This also suggests how fertile Ottoman growth and standstill period was in terms of Islamic studies.