Marka bağlılığının marka iletişimi perspektifinden incelenmesi ve bir araştırma
Examining brand loyalty from brand communication perspective and a research
- Tez No: 430514
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMEL TANYERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Marka Bağlılığı, Marka İletişimi, Göstergebilim, Brand Loyalty, Brand Communication, Semiotics
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Yoğun rekabet ortamında işletmelerin ayakta kalmasının markalaşma ve farklılaşma ile mümkün olacağı savunulmaktadır. Ancak günümüzde gelişen teknoloji sayesinde markaları ve ürünleri taklit etmek kolaylaşmış, uzun vadede farklılaşmanın da taklit edilebileceği gündeme gelmiştir. Dolayısıyla işletmelerin rakiplerine karşı ayakta kalması bağlı müşteriler oluşturması ile mümkün olmaktadır. Bu noktada bağlı müşterilerin oluşması işletmenin mevcut ve potansiyel müşterileri ile geliştireceği iletişim yöntemlerinde saklıdır. Buna paralel olarak marka iletişimi kapsamında halkla ilişkiler, reklam, müşteri ilişkileri yönetimi ve internet gibi pek çok iletişim kanalını kullanmak mümkündür. Zira marka iletişiminde kullanılan araç ve unsurlar uzun vadede marka bağlılığı oluşumunu etkilemektedir. Bu kapsamda çalışmanın teorik kısmında marka kavramı, marka stratejileri, marka bağlılığı, marka iletişimi ve araçları incelenmektedir. Çalışmanın uygulama kısmında ise marka iletişiminde kullanılan araç ve unsurların marka bağlılığı oluşumuna etkisi yerel ve global marka kapsamında göstergebilim perspektifinden incelenmektedir. Bu bağlamda İngiliz Kültürel çalışmacı Stuart Hall'ın yöntemine göre gösterilenler, gösterge sistemleri ve analiz olmak üzere üç aşamada iletişimsel perspektiften marka kimlik çözümlemesi yapılmıştır. Genel olarak örnek markalar üzerinden marka bağlılığı oluşumunu etkileyen unsurlar göstergebilim kapsamında incelenmekte olup marka iletişim çalışmalarının iyileştirilmesi gerektiği düşünülmektedir. Zira yerel markaların iletişim çalışmalarında abartı, korku unsurlarından yararlanma ve ulaşılabilir olmama gibi sorunlar mevcuttur.
Özet (Çeviri)
It is claimed that the survival of businesses would be possible with branding and differentiation in a highly competitive environment. However, It is easy to imitate brands and products in today's hi-tech world and the differentiation is also considered to be imitated in the long run. Therefore, it is possible for enterprises to survive against their competitors depends on having loyal customers. At this point, having loyal customers is reserved in the communication methods that will be developed by the enterprises with their current and potential customers. In parallel to this, it is possible to use many communication methods such as, public relations, advertisements, customer relationship management and internet within the scope of brand communication. Because the tools and elements used in brand communication affects the creation of brand loyalty in the long run. In this context, brand concept, brand strategies, brand loyalty, and brand communication tools are examined in the theoretical part of the study. In the implementation part of the study, effects of the tools, used in brand communication, are examined to create brand loyalty in local and global components within the scope of semiotic perspective. According to the method of Stuart Hall, British Cultural Theorist, brand identity analysis is done in three steps: signified, signifying systems, and analysis. Factors, affecting creation of brand loyalty are examined via semiotic perspective and it is considered that brand communication studies should be improved. Because exaggeration in the work of local brand communication, use of horror elements, to be accessible, such problems are present.