İhracatta KDV iade sisteminin incelenmesi ve bir uygulama
Export VAT refund system and an application
  1. Tez No: 430597
  2. Yazar: OSMAN GÖKDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İhracat, Katma Değer Vergisi, KDV İstisnası, KDV İadesi Sistemi, Export, Value Added Tax, Value Added Tax exemption, VAT refund System
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bağımsız ülkeler arasında gerçekleştirilen mal ve hizmet hareketlerinin toplamı olan ihracat ve ithalat ülke ekonomilerinin gelişmesini amaçlamaktadır. Söz konusu ekonomik gelişmelerin başında hazineye gelir kazındırmak, iktisadi kalkınma, cari açığın önlenmesi, yurt içi fiyat istikrarının korunması ve ülke sanayisinin dış rekabetten korunması gelmektedir. Günümüzde özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ihracat ekonomik rekabetin sağlanması, dış ticaret dengesinin sürdürülebilmesi ve döviz ihtiyacının karşılanmasına destek olur. Birçok ülke dış ticarete önem vermekte ve ihracatçılara çeşitli destek ve teşvik sağlamaktadır. Ülkeler ekonomilerini daha rekabetçi kılabilmek ve ihracat hacimlerini arttırmak için bazı vergilerin istisnalarını farklı yollardan doğrudan veya dolaylı olarak ihracat sektörlerini teşvik etmişlerdir. Uluslararası çalışan şirketlerin ihracat işlemlerinden doğan, yüklendiği KDV'nin iadesi ihracatçı şirketlerin teşvik edilmesinde önemli bir faktör olmaktadır. Bu tez çalışmasında 3065 sayılı KDV kanunun 26/04/2014 tarihinde yayımlanan genel uygulama KDV tebliği çerçevesinde KDV iade sisteminin kapsamı, genel esasları ve uygulama süreci incelenerek, Kdv İade Sisteminin İşleyişi örnek bir KDV iade raporu uygulaması ile açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Export and import, which is the total of movements of Goods and Service between independent countrıes aims to develop the economies of the countries. At teh top of that economical development there comes earning income to national treasury, economic improvement and its protection and the protection of the country industry from external competition. Nowadays export, especially in developed and developing countries , supports the supply of economicial competition, the capability of continuing of balance in external trade and meeting the need of foreing curreacy. Most of the ountries give importance to external trade and provides various support and encouragement. To make their economies more competitive and to increase the capacity of export , countries encourage export sector and exception of some taxes directly or indirectly.Returning of the taken supplementary taxes arisedby the processes of international working companies is an important factor in encouraging of the exporter companics. In this thesis, in the frame of the law with number 3065 broadcasted in 26.04.2014, with examining the extension of the return system of supplementary taxes, the general foundation and the process of praticing, the working of the supplementary takes return system is tried to explain by an example of report application of return supplementary taxes.