Analitik yazma ve değerlendirmenin 6. sınıf öğrencilerinin yazma tutumu ve yazma başarısına etkisi
The effect of analitical writing and evaluation on writing attitude and achievement of the 6th graders
- Tez No: 430702
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVİN AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Analitik yazma ve değerlendirme, yazma başarısı, yazma eğitimi, yazma tutumu, Analytical writing and evaluation, writing achievement, writing education, attitudes towards writing
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmanın amacı Analitik Yazma ve Değerlendirme modelinin 6. sınıf öğrencilerinin yazma tutumu ve yazma başarısına etkisini araştırmaktır. Bu araştırmada hipotezleri test etmek amacıyla nicel yöntemlerden ön test son test kontrollü yarı deneysel modelden yararlanılmıştır. Araştırma 2014- 2015 eğitim öğretim yılı Ayvalık Onbeş Eylül Ortaokulu'nda okuyan bir deney bir de kontrol grubunda bulunan toplam 88 6. sınıf öğrencisiyle gerçekleştirilmiştir. Çalışma 9 hafta sürmüştür. Dersler deney grubunda analitik yazma ve değerlendirme modeline uygun etkinliklerle, kontrol grubunda MEB'in belirlediği ders içeriğine uygun biçimde işlenmiştir. Araştırmada öğrencilerin yazma tutumuna ve yazma başarılarına ilişkin veriler toplanmıştır. Nicel olarak elde edilen veriler üzerinde Yüzde ve Frekans, Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ve Mann- Whitney U Testi analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre öğrencilerin yazmaya yönelik tutumlarında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre öğrencilerin yazma başarılarında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate the effect of analytical writing and evaluation on sixth grade students' attitudes towards writing and achievements on writing. In order to test the research hypotheses the quantitative method of quasi experimental method with pre test and post test was employed. The participants were 88 sixth grade students at Ayvalık Onbeş Eylül Secondary School of the 2014- 2015 education year. The study lasted 9 weeks. The lessons in the experimental group comprised activities of the analytical writing and evaluation and the lessons in the control group were in the format specified by Ministry of Education of Turkey. In the study data related to students' writing achievement and attitudes towards writing were collected. Wilcoxon signed rank test, Mann- Whitney U test, frequency and percentage analyses were performed on the quantitative data. The findings revealed a significant difference in the writing achievement of the experimental group.As fort he effect of the analytical writing and evaluation on students' attitudes towards writing a significant difference was found in the experimental group.