Ortaokul öğrencilerinin matematiksel problem kurma stratejilerinin incelenmesi
An investigation of middle school students' problem posing strategies
- Tez No: 430759
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF TÜRNÜKLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Problem Kurma, Ortaokul Öğrencileri, Doğal Sayılar, Problem Posing, Middle School Students, Natural Numbers
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu çalışmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin problem çözmede olduğu gibi problem kurma etkinliklerinde de belli stratejilerden yararlanabiliyor olabileceği düşüncesiyle ortaokul öğrencilerinin matematiksel problem kurma stratejilerini belirlemektir.“Ortaokul öğrencilerinin matematiksel problem kurma stratejileri nelerdir?”araştırma problemi olarak hazırlanmıştır. Araştırmanın evrenini, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı çeşitli devlet okullarında İzmir ilinde öğrenim görmekte olan ortaokul öğrencileri (5., 6., 7. ve 8. Sınıf öğrencileri) oluşturmaktadır. Etkinliklerin uygulandığı okullar 2013 SBS ve 2014 TEOG başarılarına göre tabakalı rastgele örnekleme yöntemi kullanılarak seçilmiştir. İlçelerdeki okul yoğunluğu da seçimde göz önünde bulundurulmuştur. Araştırmanın örneklemini her sınıf düzeyinden ve farklı akademik başarıya sahip toplamda 112 öğrenci oluşturmaktadır. Farklı akademik başarıya sahip öğrencilerin seçimi bir önceki yıla ait matematik notları ve öğretmen görüşlerinden yaralanılarak yapılmıştır. Araştırma kapsamında veri toplama aracı olarak gerekli literatür taraması yapılarak ve matematik öğretim programı temel alınarak problem kurma etkinlikleri hazırlanmıştır. Öğrencilere farklı problem durumları verilerek öğrencilerden problem kurmaları istenmiştir. Problemler ortaokul düzeyindeki tüm öğrencilere hitap edebilmesi için sayılar öğrenme alanının doğal sayılar alt öğrenme alanına ait“Dört işlem içeren problemleri çözer ve kurar.”kazanımından seçilmiştir. Ortaokul öğrencilerinin matematiksel problem kurma stratejilerini belirlemek amacıyla araştırmaya katılan farklı sınıf ve seviyelerden öğrencilere uygulanan etkinlikle birlikte nitel araştırma yöntemi çerçevesinde yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir.Araştırma sonuçları öğrencilerin problem çözmede olduğu gibi problem kurarken de belirli sıralamalar izlediklerini ve birbirlerine benzer yollar kullandıklarını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the mathematical problem posing strategies of the middle school students with the thought that the middle school students can use certain strategies in problem posing activities such in problem solving activities.This research is taken place with the question“What are the mathematical problem posing strategies of the middle school students?”The population comprises of the middle school students (5th, 6th, 7th, 8th grade students) that study in the various public schools which are related to the ministry of education in 2014-2015 academic year. The schools that the activities have been performed are chosen by using the layered accidental sampling method according to the success in 2013 SBS and 2014 TEOG exam results. School density in the counties are also considered in choosing. Having different academic success from each grade, 112 students comprise of the research sample. The selection of the students having different academic success is made availing the maths marks in the previous year and teacher views. Problem posing activites are prepared by making the necessary literature review as a data collection tool under research and using maths teaching programme as a base. Different problem situations are given to the students and it is asked them to pose a problem. Problems are chosen from the subject of natural numbers in order to appeal to the whole students in the middle school grade. With the activity performed to the students of different classes and grades joining to the research in order to determine the Mathematical problem posing strategies of the middle class students, semi-structured interview technique is used in the frame of qualitative research method. Datas received are analysed with content analysis method.Research results reveal that students also follow significant processings in problem posing such in problem solving and use similar ways.