Türkçe öğretmenlerinin derslerde materyal kullanımına ilişkin görüşleri
Turkish teachers' opinions on the use of course materials
  1. Tez No: 430758
  2. Yazar: NURDAN HANDE YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM SEÇKİN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Materyal, Türkçe Öğretim Programı, Okulların fiziki şartları, Teknoloji, Hizmet içi eğitim, Material, Turkish curriculum, The physical conditions of schools, Technology, In-service training
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırmada Türkçe dersi öğretmenlerinin derslerde materyal kullanımına ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaca ulaşmak için, 2014-2015 yılları arasında öğretmenlik görevini sürdürmekte olan öğretmenlerin materyal kullanımına ilişkin görüşleri alınmıştır. Bu çalışmanın modeli, konunun bütüncül olarak analiz edilmesine imkân veren nitel çalışmadır. Araştırmanın evrenini İzmir il merkezinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Bornova, Buca ve Karabağlar ilçesinde ortaokullarda görev yapan 80 Türkçe öğretmeni oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında öğretmen görüşme formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırmaya ait dokuz alt problem cümlesi bulunmaktadır. Bu alt problem cümleleri Türkçe öğretmenlerinin derslerde materyal kullanmanın önemine, hangi materyalleri daha çok kullandıklarına, materyal kullanırken yaşadıkları sorunlara ilişkin görüşlerini elde etmek amacıyla ortaya çıkarılmıştır. Elde edilen verilere göre: Öğretmenlerin büyük çoğunluğunun yazılı-basılı materyalleri kullanma düzeyleri oldukça yüksektir. Türkçe dersinde öğretim materyallerinden en çok tercih edilenler, ders kitabı, kılavuz kitaplar, bilgisayar, internet, kavram haritaları, projeksiyon ve sözlüktür. Araştırmaya katılan öğretmenler öğretim materyali kullanımının akılda kalıcılığı sağlaması, görselliği zenginleştirmesi, zamandan tasarruf sağlaması, öğrenme-öğretme ortamını zenginleştirmesi, temin etmenin kolay olması ve yenilikleri aktarmada kolaylık sağladığını belirtmişlerdir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin, Türkçe dersinde materyal kullanımında karşılaştıkları sorunlara ilişkin görüşlerinde, Türkçe dersliğinin olmaması, okulun fiziki şartlarının yetersizliği, materyal kullanımı konusunda bilgi eksikliği, bilgisayar, internet, projeksiyon olmaması ya da eski olması gibi sonuçlar ortaya çıkmıştır. Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda; öğretmenler çağın gerektirdiği tüm yenilikleri bilmeli ve uygulamalı, teknolojik materyallerle ilgili gelişmeler göz önüne alınarak bu doğrultuda hizmet içi eğitim verilmelidir. Hizmet öncesinde materyal kullanımıyla ilgili dersler artırılmalı gibi öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the purpose is to determine the views of Turkish-language teachers on material use in the courses. To achieve this object, views of teachers who had been working between 2014-2015 were taken. Model of this study is qualitative study which enables a holistic approach to the analysis in the issue. The universe of this research is 80 Turkish-language teachers who are working in secondary schools that is linked to Ministry of Education and located in Bornova, Buca and Karabağlar districts of city center of İzmir. Teacher interview form was used to collect the data. To analyze the data content analysis method is used. There are nine sub-problem statement of this research. These sub-problem sentences were determined in order to obtain the views of Turkish-language teachers about using materials in courses, which materials they use mostly and problems encountered when using the materials. According to the data obtained: Majority of teachers use writen and printed materials in very high levels. Materials most prefered in the Turkish-language course are course book, guide books, computer, internet, concept maps, projections and dictionary. Teachers participated in this study stated that using teaching materials is helpful to provide permanence in mine, enrich the visualization, saving the time, enrich the teaching-learning environment, supply factors easily and transfer alterations easily. Teachers participated in this study stated that the absence of Turkish classrooms, lack of physical conditions of schools, lack of knowledge about the use of materials, lack of computer, internet, projection or be old as the problems encountered when using materials in Turkish-language courses. In conclusion, the results obtained in the study; teachers should know and apply all the innovations required by the age, technological developments related materials should be taken in to consideration and in-service training should be given in this regard. It is suggested that lessons on how to use the material before the service should be increased