Eliptik-schrödınger diferansiyel ve fark denklemleri için lokal olmayan sınır değer problemleri
Nonlocal boundary value problems for elliptic-schrödinger differential and difference equations
  1. Tez No: 430820
  2. Yazar: MECRA ESER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILDIRIM ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Eliptik-Schrödinger Denklem, Fark Şemaları, Kararlılık, Elliptic-Schrödinger Equation, Difference Schemes, Stability
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
H Hilbert uzayında öz-eşlenik pozitif tanımlı A operatörlü diferansiyel denklemleri için lokal olmayan sınır-değer problemi ele alınmıştır. Operatör yaklaşımı uygulanarak bu lokal olmayan sınır-değer problemi için kararlılık kestirimleri elde edilmiştir. Bu lokal olmayan sınır-değer problemlerinin yaklaşık çözümleri için fark şemalarının kararlılığı gösterilmiştir. Uygulamalarda bu sonuç, eliptik-Schrödinger denklemlerin fark şemalarının çözümü için kararlılık kestirimlerini elde etmemizi sağlamıştır. Bu fark şemalarının çözümü için yapılan teorik sonuçların doğruluğu, sayısal denemelerde desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The abstract nonlocal boundary value problem fordifferential equation in a Hilbert space H with the self-adjoint positive definite operator A is considered. Applying the operator approach the stability estimates for solution of this nonlocal boundary value problem are obtained. The stability of difference schemes for approximately solving this nonlocal boundary value problem is presented. In applications, this abstract results permit to obtain the stability estimates for the solution of the difference schemes for elliptic-Schrödinger equations. The theoretical statements for the solution of this difference schemes are supported by the results of numerical experiments.