Bulanık esnek kümelerin tıp tanısında uygulamaları
Applications of fuzzy soft sets in medical diagnosis
  1. Tez No: 431014
  2. Yazar: ONUR ZİHNİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILDIRAY ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Bulanık küme, Esnek küme, Bulanık esnek küme, Fuzzy set, Soft set, Fuzzy soft set
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu tezin amacı, bulanık esnek kümelerin tıp tanısında ki değişik uygulamalarını incelemek ve karar verme problemlerine çözüm geliştirmektir. Bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Bölüm 1'de çalışmamızda temel olan bazı tanım ve teoremler ifade edilmiştir. Bölüm 2 ise dört kısımdan oluşmaktadır. İlk kısımda, bulanık esnek matrisleri kullanarak tıp tanısında ilaç bağımlılığının etkisinin bir incelemesi ele alındı. İkinci kısımda, bulanık aritmetik işlemler yardımıyla bulanık esnek kümelerin tıp tanısında bir uygulaması yapıldı. Üçüncü kısımda, interval değerli bulanık esnek kümelerin tıp tanısında ki bir uygulaması ortaya konuldu. Dördüncü kısımda, genelleştirilmiş trapezoidal bulanık esnek kümelerin tıp tanısında bir uygulaması incelendi.
Özet (Çeviri)
The aim of the present thesis is to introduce different applications of fuzzy soft sets in medical diagnosis and improve the solution for decision-making problems. This study consists of two main chapters. In Chapter 1, some definitions and theorems which are crucial for our study are stated. In Chapter 2 contains four parts. In the first part, drug addiction effect in medical diagnosis by using fuzzy soft matrices is discussed. In the second part, an application of fuzzy soft sets in medical diagnosis by using fuzzy arithmetic operations is introduced. In the third part, an application of interval-valued fuzzy soft sets in medical diagnosis is demonstrated. In the fourth part, an application of generalized fuzzy soft sets in medical diagnosis is studied.