Zihinsel engelli çocuğu olan ailelerin karşılaştıkları sosyal dışlanma sorunsalı üzerine bir araştırma
Survey about the social exclusion i̇ssue in parents with mentally disabled children
- Tez No: 431188
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞİNASİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Engellilik, zihinsel engellilik, sosyal dışlanma, Disability, metally disability, social exclusion
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada, zihinsel engelli çocuğu olan ailelerin kurumsal, ekonomik ve psikososyal açıdan yaşadıkları sosyal dışlanmayı tespit etmek amaçlanmıştır. Çalışmada ayrıca toplumda zihinsel engelli bireylere karşı var olan dışlanmanın zaman içindeki değişimi ve zihinsel engelli çocuğu olan ailelerin geleceğe yönelik beklentileri de incelenmiştir. Çalışma engellilik, zihinsel engellilik ve sosyal dışlanma başta olmak üzere, devamında yöntem ve bulgular olarak toplam üç ana bölümden oluşmuştur. Çalışma Muğla Özel Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezinde eğitimine devam eden zihinsel engelli öğrencilerin velileri ile yapılmıştır. Araştırmada veriler iki teknik ile toplanmıştır. Bunlar anket ve derinlemesine görüşmedir. Birinci olarak zihinsel engelli bireylerin velilerine anket uygulanmış ve daha sonra bazı zihinsel engelli öğrencilerin anneleri ile derinlemesine görüşme yapılmıştır. Yapılan anket ve görüşmeler sonucunda, zihinsel engelli bireylerin ve ailelerinin toplumsal hayatta değişik şekillerde sosyal dışlanmaya maruz kaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is determining of social exclusion on economical, psyc-holigical and corporative issues of the parents have disabled children. Also in the thesis, changes of social exclusion from past-till now and anticiptaions of parents have mentally disabled children have been researched. The dissertation has three main parts which are mostly about disabilities, mentally disabilities, social exclusion their methods-findings. The dissertation has been made with the parents whose children are stil stu-dents in special education school of Muğla. The findings have been obtained by using two techniques which are surveys and have a deep conversation with sutdents' mothers. Firstly some parents have been conducted a pall and some of them have been invited to have a deep conversation about their children. Acording to the results of surveys and conversations; it is seen that disabled students of the school and parents are excluded in different ways in their lives.