18- 61 yaş arasındaki kişilerin Bireysel Emeklilik Sistemine yönelik tutumlarının değerlendirilmesi: Dalaman, Ortaca, Köyceğiz örneği
Between 18- 61 age evalution of attitudes towards Individual Retirement System of people: Dalaman, Ortaca, Köyceğiz example
- Tez No: 431189
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN GAVCAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sigortacılık, İşletme, Insurance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik Sistemi, Bireysel Emeklilik Sistemi, Devlet Katkısı, Sigorta Şirketleri, Emeklilik Fon Türleri, Social Insurance System, Individual Annuity Insurance, State Subsidy, Insurance Companies, Type Of Pension Funds
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Türkiye'de Sosyal Güvenlik sistemi zorunluk olarak ödenen primlere dayanan, ailelere yapılan nakit yardımlardan ve sunulan sosyal hizmetlerden oluşmaktadır. Çalışan kişilerin gelirleriyle emekli olan kişilerin giderlerinin finansmanında kullanılan dağıtım yöntemi, emekli olan kişi sayısındaki artış hızının çalışan kişi sayısındaki artış hızından daha fazla olması, gelişen tıp sayesinde insan ömrünün uzaması ile yaşlı nüfus artışları ile ilave olarak yaşam standardının yükselmesi, sosyal güvenlik sistemlerinde finansal zorluklarla karşılaşılmasına sebep olmuştur. Bu kapsamda çeşitli çalışmalar yapılmış ve dağıtım yönteminin yerine fon yönteminin daha fazla kullanılması gerektiğine yönelik çalışmalar ortaya atılmıştır. Fon yönetiminin önem arz etmesinde dünya genelinde yaygınlık kazanan ve küreselleşmenin gelişme sürecinde oldukça güçlenen yeni liberal ekonomi düzeni de etkili olmuştur. Bu kapsamda sosyal güvenlik sistemlerinde özelleştirmelerin yapılması tartışılmış, sosyal sigortalara alternatif olarak özel sigortalar sunulmuştur. Türkiye'de sosyal güvenlik alanında ortaya çıkan sorunlarla bu alanda reform çalışmalarının yapılmasına ihtiyaç duyulmuş ve bu reform çalışmalarının bir sonucu olarak sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı niteliğinde olan bireysel emeklilik sistemi ortaya çıkmıştır.2003 yılından beri faaliyette olan bireysel emeklilik sistemi gönüllü katılımı esas alan uzun süreli bir tasarruf sistemidir. Bu çalışmada bireysel emeklilik sistemine yönelik tutumlar incelenerek sonuçları istatistiksel olarak ortaya koyulmuştur. Tutumların tespiti amacıyla anket çalışmasından ve SPSS programından faydalanılmış ve sonuçları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In Turkey, the Social Insurance System consists of the cash benefits to the families and providing social services based on the compulsorily paid premiums. The distribution method used for the financing of the expenses of the retired persons with the incomes of the working people presented financial difficulties in the social insurance systems because of the faster increase of the number of the retired persons compared to the number of the working people, elongation of the expected average lifetime due to the medical developments, the increase of the number of the old-aged people and the increase of the life standards. Many studies were conducted focusing on this scope and it was suggested that funding method should be preferred instead of the distribution method. The new liberal economic order, which consolidated remarkably during the development phase of the worldwide spreading globalisation, was effective in the increase of the importance of the fund management. Within this context, privatisation of the social insurance systems was discussed and private insurance companies were established as an alternative to the social insurance institutions. In Turkey, because of the problems aroused in the field of the social insurance, a necessity for reforms emerged and the efforts in this field resulted with an individual annuity insurance complementary to the social insurance system, which was founded in 2003. The individual annuity insurance is a long-duration savings system based on the voluntary participation. In this study, the approach of the people to the individual annuity insurance was investigated and the statistically evaluated results were reported. For the determination of the approaches, survey studies and SPSS software were used and the results were discussed.