Cumhuriyet Savcısının kamu davasını açmada takdir yetkisi
Public prosecutors discretionary act of initiating public prosecution
  1. Tez No: 431195
  2. Yazar: ARİF KAPLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET NİHAT KANBUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Savcısı, iddianame, kovuşturma, takdir yetkisi, erteleme, Public Prosecutor, indictment, prosecution, discretionary act, adjournment
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Çalışmamızda ceza muhakemesi hukukumuzda cumhuriyet savcısının takdir yetkisi öğretideki görüşler ve yargı kararları ışığında incelenmiştir. Cumhuriyet savcısının takdir yetkisi Ceza Muhakemesi Kanunumuzun 171. maddesinde düzenlenmiş, bu düzenlemeyle cumhuriyet savcısına belirli koşulların oluşması halinde takdir yetkisini kullanarak kamu davasını açmak yerine kovuşturmaya yer olmadığına veya kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verebilme serbestisi getirilmiştir. Çalışmamızın ana konusu olan cumhuriyet savcısının takdir yetkisini irdelemeden önce cumhuriyet savcısının hukuki niteliği, cumhuriyet başsavcılığı teşkilatı, kamu davası ve kamu davasının açılmasına yer olmadığına dair karar kavramları üzerinde durulmuştur. Cumhuriyet savcısının kamu davasını açmada takdir yetkisinin kanunda hangi koşullara bağlandığı, kamu davasının açılmasındaki diğer ilkelerin de açıklanmasıyla hukuk alemindeki etkileri açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our study public prosecutors' discretionary act in our Code of Criminal Procedure is examined in the light of views of the doctrine and jurisdictional decisions. Public prosecutors discretionary act is regulated in 171.st article in our code of criminal procedure and with this regulation public prosecutors have had the liberty of decision of non-prosecution or suspending the public prosecution under certain conditions by using power of discretion. Before addressing public prosecutors discretionary act, the main issue of our study, legal characteristic of public prosecutor, chief public prosecutor's office, public prosecution and decision of non-prosecution concepts are dwelled on and subject to which conditions in statute law public prosecutors' discretionary act is, and by explanation of other policies effects on the field of law are clarified.