19. yüzyıl sonrası resim sanatında spor temalı eserlerde kompozisyon ve hareket
19th century works after image composition and movement in sport themed art
- Tez No: 431246
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Hareket, denge, artistik, spor, Movement, balance, artistic, sport
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmada sanat ve spor ayrı disiplinlerde ele alınarak birbirleriyle nasıl etkileşime geçtikleri; eserler ve sanatçılar üzerinden görsellerle incelenmiştir. İki boyutlu yüzey üzerinde hareketin anlatımını kuvvetlendiren, destekleyen yöntemler araştırılarak, kompozisyon bütünlüğü içinde değerlendirilmiştir. Yüzey planlamasında hareket kavramı, sporcu figürleri ile ele alınarak kompozisyon kurguları örneklendirilmiştir. Spor ve sporcu temasını sanatçılar yaşadıkları döneme göre; mücadele, rekabet, hareket, denge, artistik değer gibi kavramları eserlerinde çeşitli kompozisyon ve benimsedikleri üslupla anlatmışlardır. Modern Olimpiyatların kurucusu olan pedagog tarihçi yazar Baron Pierre de Coubertin; daha sağlıklı bir nesille barışçıl bir dünya adına, sporun güzelliklerini ancak sanatçıların anlatabileceği fikrinden yola çıkarak sanatın olimpiyatlarda yer almasına önderlik etmiştir. Böylece spor temalı sanat eserleri, ilk kez 1912 yılında olimpiyat oyunlarına sanat yarışmaları adı altında dahil edilmiştir. Bu çalışmada, spor disiplininde resim sanatının nasıl somutlaştırıldığı örneklerle incelenmiştir. Hareket kavramı ve kompozisyon anlatımı üzerinden spor ve sanat arasındaki ilişki ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, art and sport and their influence to one another were examined thru works of art and artists. Enhance the expression of the movement on a two dimensional surface , supporting methods researched , it evaluated the integrity of the composition . The concept of surface movement planning , sports figures are illustrated by considering the composition of fiction. Sports and athletes influence on artists thru struggle, competition, balance and artistic value were observed. With the aim of achieving a peaceful world and healthier generation, Baron Pierre de Coubertin, pedagogue historian writer and founder of Modern Olympics, figured only artist can illustrate the beauties of sports and lead the way to include arts in Olympics. Thus, in 1912, sport-themed works of art competed for the first time under the name of“art contests”. In this research, concretization of painting in sports discipline was exemplified. The relation between sports and arts was also examined over motion concept and composition expression.