Eğitsel portallar hakkındaki öğretmen görüşlerinin belirlenmesi
Determination of teachers' views on educational portals
- Tez No: 431266
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYFER ALPER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitsel portallar, eğitim teknolojisi, e-öğrenme, web destekli eğitim, Educational portals, educational teknology, e-learning, web based education
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Günümüzde eğitim-öğretim ortamlarını etkileyen yeni teknolojilerden biri internettir. İnternetin sağladığı en güncel uygulamalardan birisi portallardır. Eğitsel portallarda en az bir konuda alıştırma-test, eğitsel, deney ve kullanıcılara özgü farklı etkinlikler yer alır. Eğitim sürecinde karşılaşılan problemlere farklı çözümler sunması ve niteliği yükseltmesi bakımından eğitsel portallar önem taşımaktadır. Bu nedenle bu araştırmada öğretmenler tarafından kullanılan eğitsel portalların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada öğretmenlerin bilgisayar okuryazarlık düzeylerini belirlemek amacıyla ''bilgisayar okuryazarlık anketi'' uygulanmıştır. Bu ankete göre Bilgisayar okuryazarlık düzeyi iyi ve çok iyi olan toplam 45 öğretmenle çalışma gerçekleştirilmiştir. Eğitsel portalları değerlendirmeleri amacıyla öğretmenlere“eğitsel portalların değerlendirilmesi rubriği”uygulanmıştır. Ayrıca 5 açık uçlu sorudan oluşan görüşme formuyla öğretmenlerin portallar hakkında görüşleri alınmıştır. Çalışmaya katılan öğretmenlerin demografik özellikleri, eğitsel portalların öğretmenlerin branşlarına göre dağılımı, eğitsel portalların değerlendirilmesi rubriğine ilişkin madde puanları, eğitsel portalların mobil uyumluluğu, öğretmenlerin eğitsel portalları kullanım devamlılığı, öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda elde edilen nitel veriler incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda eğitsel portalların kullanım, eğitsel ve ara yüz özellikleri açısından kendilerini geliştirmeleri gerektiği ortaya çıkmıştır. Bu doğrultuda eğitsel portal geliştiricilerine ve öğretmenlere yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today the internet is one of the most popular technologies affecting the education-training environments. Moreover, portals are the most up-to-date applications provided by the internet. Educational portals include educational tasks such as practices, tests, experiments and miscellaneous customised activities. Portals are of vital importance because they have geared up the educational activities by offering different problem solving methods for the difficulties occurred during educational processes. This research is aiming to evaluate the educational portals commonly used for k-12 training by the teachers in Turkey. To determine the computer literacy levels of teachers a questionnaire has been made. Only 45 teachers who were at“good”and“very good”levels according to the questionnaire have been selected as a study group. In order for teachers to evaluate the educational portals, they were given educational portal evaluation rubric. Furthermore, the teachers' opinions were recorded with an interview form composed of 5 open ended questions. At the end of the study the acquired qualitative data has been examined in terms of demographic profile of teachers, educational portals' distribution by teachers' branches, scores of each item mentioned in educational portal evaluation rubric, mobile compatibility of educational portals, teachers' continuity of using educational portals and qualitative data acquired from teachers' opinions on portals. At the end of the study it's been revealed that the educational portals need further improvement in the sense of utilisation, educational and user interface features. Finally, portal developers and teachers were given advices to eliminate inadequacies which exist in portals.