Yetişkin öğrenenlerin güdüsel yönelimleri (Karaman ili merkez ilçe Halk Eğitimi Merkezi kursları örneği)
Motivational orientations of adult learners (A case study of Public Education Center courses of Karaman city center)
  1. Tez No: 431265
  2. Yazar: AYSU ÖZÜSTÜN KIRAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yetişkin eğitiminde katılma, güdüsel yönelim, Halk Eğitimi Merkezi (HEM), Eğitime Katılma Ölçeği (EKÖ), Participation in adult education, motivational orientation, Public Education Center (PEC), Education Participation Scale (EPS)
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yaşam Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yetişkin Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmada, Karaman Halk Eğitimi Merkezi'nde 2015-2016 eğitim öğretim yılı güz döneminde düzenlenen kurslara katılan yetişkin öğrenenlerin kurslara katılmalarının temelindeki güdüsel yönelimlerinin Boshier'in Eğitime Katılma Ölçeği'ne göre belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca yetişkin öğrenenlerin demografik özellikleri, güdüsel yönelimlerinin puan ortalamaları, güdüsel yönelimleri ile demografik özellikleri arasındaki ilişki ile değişkenlerin ikili ortak etkilerinin güdüsel yönelimlerine olan etkisi incelenmiştir. Bu araştırmada nicel araştırma yöntemi benimsenmiştir. Tarama modelinde betimsel bir çalışma yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Karaman Halk Eğitim Merkezi'nin kurslarına kayıtlı 650 yetişkin öğrenen oluşturmaktadır. Elde edilen veriler SPSS 21 paket programında frekans (f), yüzde (%), aritmetik ortalama, standart sapma, ki-kare, bağımsız T-Testi, ANOVA ve MANOVA kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın bulguları göstermiştir ki, yetişkin öğrenenlerin sosyo-demografik özelliklerine göre (cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, medeni durumu, çalışma durumu, ortalama hane geliri, daha önce bir Halk Eğitimi Merkezi kursuna katılma durumu, eğer katıldıysa katıldığı kurs sayısı değişkenlerine göre) katıldıkları kurslar ve güdüsel yönelimleri farklılık göstermektedir. Ayrıca, yetişkin öğrenenlerin katıldıkları kurslara göre güdüsel yönelimleri de farklılaşmaktadır. Buna göre, iletişim geliştirme yönelimiyle güdülenen yetişkin öğrenenler çoğunlukla yabancı dil kurslarına; toplumsal ilişki; ailesel nedenler ve sosyal güdülenme yönelimleriyle güdülenenler genellikle ev tekstili, iğne oyası gibi ev ve el işlerine ilişkin kurslara, eğitsel hazırlık yönelimiyle güdülenenler aşçı çıraklığı, 4-6 yaş etkinlikleri ve bilgisayar kurslarına; mesleki ilerleme yönelimiyle güdülenenler hasta kabul işlemleri, kalorifer ateşçiliği gibi sertifika kurslarına; bilişsel ilgi yönelimiyle güdülenenler ise İngilizce, iğne oyası ve ney/gitar/bağlama kurslarına katılmaktadır. Sonuç olarak, Halk Eğitimi Merkezi kurslarındaki katılımcılar ağırlıklı olarak kadındır. Kadın yetişkin öğrenenlerin çoğunluğu oluşturduğu kurslar toplumsal cinsiyet rolleriyle uyumlu ev ve el işlerine yönelik kurslar iken, erkeklerin çoğunlukla katıldıkları kurslar mesleki ve kişisel gelişime yönelik kurslardır. Yetişkin öğrenenler en çok bilişsel ilgi yönelimiyle güdülenmektedir. Ancak kurslara göre incelendiğinde her kurs için ağırlıklı güdüsel yönelim değişiklik göstermektedir. Yetişkin öğrenenlerin güdüsel yönelimleri demografik özelliklerine de göre değişmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to define the motivational orientations of the adult learners who participated the educational courses of Public Education Center in 2015-2016 academic year in Karaman according to Boshier's Education Participation Scale. Adult learners' demographic characteristics, the average points of their motivational orientations, the relationship between their motivational orientations and demographic characteristics and the relationship between the motivational orientations and the mutual effects of the variables are analysed as well. In this research, quantitive research was used. A descriptive survey model was employed. The study group of this research comprised 650 adult learners who were the participants of the courses in Karaman Public Education Center (PEC). Data was analysed by using frequency (f), percent (%), arithmetic mean, standard deviation, chi square, independent t-test, ANOVA and MANOVA in SPSS 21 package program. The findings of the research showed that adult learners' courses that they participated differed significantly according to their demographic characteristics (such as sex, age, educational level, marital status, working condition, average monthly income, condition of participation to PEC courses before and the number of the course if they participated before) and their motivational orientations. Moreover, adult learners' motivational orientations differ according to the courses they participate. While those who are motivated with the orientation of communication improvement participate especially in language courses, those with social contact, family togetherness and social stimulation mainly prefer the courses about domestic and handiwork content such as, home textile and point lace. On one hand, those with educational preparation participate chef assistant, 4-6 ages child activities and computer courses and those with professional advancement prefer certificate courses such as patient admissions, furnace stoking, on the other hand those with cognitive interest especially participate in English, point lace and musical instrument courses. As a result, participants in PEC courses are mainly woman. While the courses predominantly women participate are related to domestic life and handicrafts that are in accord with their gender roles, the courses men mostly participate are about professional and personal development. Adult learners are primarily motivated by the orientation of cognitive interest. However, when it is analysed according to the courses, predominant motivational orientation of each course varies. Motivational orientations of adult learners differ according to their demographic characteristics as well.