Okul öncesi öğretmenlerinin doğal matematik dilini kullanımlarına ilişkin görüşleri ile uygulamalarının karşılaştırılması
Comparing the views of preschool teachers' about the use of natural mathematical language and their applications
  1. Tez No: 431268
  2. Yazar: ZEHRA SAADET FIRAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. F. ÇAĞLAYAN DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi öğretmeni, doğal matematik dili, matematik eğitimi, okul öncesinde matematik, Preschool teacher, natural mathematical language, mathematicaleducation, mathematic in preschool
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmada okul öncesi öğretmenlerinin doğal matematik dilini kullanımlarına ilişkin görüşleri ile uygulamalarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Nitel durum çalışması yöntemiyle yapılmış olan çalışma, gönüllü okul öncesi öğretmenleri ile yürütülmüştür. Erzurum ili merkezinde bulunan resmi ve bağımsız anaokullarında görev yapmakta olan 5 ve resmi ilkokul bünyesindeki anasınıflarında görev yapmakta olan 3, toplamda 8 okul öncesi öğretmeni çalışma grubunu oluşturmaktadır. Çalışma için öğretmenlerin sınıf ortamında bir hafta boyunca tüm öğretim süreçleri kamera kaydına alınmış, anekdot kayıtları yapılmıştır. Gözlem sonunda her öğretmenle birer görüşme yapılmış ve araştırmacı tarafından hazırlanmış yarı yapılandırılmış sorular sorulmuştur. Elde edilen kamera kayıtlarından elde edilen veriler The Observer XT – Noldus programı ile analiz edilmiştir. Öğretmenlerin etkinlik türleri, kullanılan matematiksel kavramlar ve bu kavramların yer aldığı strateji türleri incelenmiştir. Görüşme formları içerik analizi yöntemiyle incelenmiş ve benzer yanıtlar aynı temalar altında toplanmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre, öğretmenlerin doğal matematik dili hakkında net ve kesin fikirlere sahip olmadıkları görülmüştür. Öğretmenler görüşme sorularına verdikleri yanıtlarda doğal matematik dilini kullandıklarını düşünmüşlerdir ancak gözlem sonuçlarına göre kullanmadıkları belirlenmiştir. Öğretmenlerin tamamı sınıf ortamında uygulanan matematik etkinliklerinde kullanılan matematiksel kavramların çocukların matematiksel başarıları için yeterli olmadığını belirtmişlerdir. Öğretmenlerin en fazla kullandıkları matematiksel ifadeler sayma – sayı ve ölçme kavramıyla ilgilidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to compare the use of natural mathematical language by preschool teachers and their views about the natural mathematical language. This study was conducted by using qualitative case study method with voluntary preschool teachers. The study group consisted of totally 8 preschool teachers (5 in official and independent kindergartens and 3 in kindergartens of primary schools) in the city center of Erzurum. In order to conduct the study; all the teaching processes of teachers were videotaped in the classroom for a week and their anecdotes were recorded. At the end of observation, each teacher was interviewed and asked semi-structured questions that were prepared by the researcher. The acquired camera records were analyzed by using The Observer XT – Noldus program. Activity types of teachers, mathematical concepts used and the reaction types containing these concepts were examined. Interview forms were examined via content analysis method and similar answers were collected under the same themes. According to the results obtained from the study, it was revealed that teachers did not have clear and precise opinions about the natural mathematical language. Even though teachers stated that they considered using the natural mathematical language in their answers to interview questions; the observation results conflicted with this. All the teachers stated that the mathematical concepts used for mathematical activities applied in the classroom were not sufficient for the mathematical success of children. The mathematical expressions most frequently used by teachers were related to number – counting and measuring concepts.