Behiç Ak'ın öykü ve romanlarında ebeveyn-çocuk ilişkisi
Parent-child relationship in Behiç Ak's stories and novels
- Tez No: 869826
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF EMİNE BALTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn tutumları, Anne-çocuk, Baba-çocuk, Ebeveyn-çocuk ilişkisi, Behiç Ak, Mother-child, Father-child, Parental attitudes, Parent-child relationship, Behiç Ak
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Ebeveyn-çocuk ilişkisi; çocukların bilişsel, ruhsal ve sosyal gelişimini doğrudan etkilediği için çocuklar açısından son derece önemlidir. Çocukların kişiliklerini sağlıklı bir biçimde oluşturabilmeleri ve kendi kendilerine yeten bireyler olabilmeleri için ebeveynleriyle aralarında olumlu ilişkilerin bulunması gerekir. Ebeveynleriyle olumlu ilişkiler geliştiremeyen çocuklar; özgüveni olmayan, dıştan denetimli ve sosyal uyumu zayıf bireyler olarak yetişirler. Behiç Ak, son dönemin sevilen ve çok okunan yazarlarından biridir. Yazar, öykü ve romanlarında ebeveyn-çocuk ilişkilerini renkli ve ilgi çekici bir biçimde işlemiştir. Bu araştırmanın amacı, Behiç Ak'ın öykü ve romanlarındaki ebeveyn-çocuk ilişkilerini incelemektir. Bunun için Behiç Ak'ın on sekiz kitabı doküman analizi yöntemiyle taranmış; öykü ve romanlardaki başlıca ebeveyn tutumları, ebeveyn-çocuk ilişkisi ve son olarak da ebeveyn-çocuk ilişkisinin çocukların gelişimine etkisi incelenmiştir. Araştırma sonucunda Behiç Ak'ın öykü ve romanlarında ebeveynlerin çocuklarını sıklıkla demokratik tutumla yetiştirdikleri, eserlerde ebeveyn-çocuk ilişkisinin özenle işlendiği, olumlu ebeveyn-çocuk ilişkisinin çocukların gelişimine ve kişiliğine katkı sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Parent-child relationship is extremely important for children as it directly affects their cognitive, psychological and social development. In order to form their personalities in a healthy way and become self-sufficient individuals, they should have positive relationships with their parents. Children who cannot develop positive relationships with their parents grow up as individuals who lack self-confidence, are externally controlled and have poor social adaptation.Behiç Ak is one of the most popular and widely read authors of the recent period. In his stories and novels, the author has handled parent-child relationships in a various and interesting way. The aim of this study is to analyse parent-child relationships in Behiç Ak's stories and novels. For this purpose, Behiç Ak's eighteen books were scanned by document analysis method; the main parental attitudes, parent-child relationship and finally the effect of parent-child relationship on children's development were analysed. As a result of the research, it was observed that in Behiç Ak's stories and novels, parents often raise their children with a democratic attitude, parent-child relationship is carefully handled in the works, and positive parent-child relationship contributes to the development and personality of children.