Elektronik portfolyo uygulamalarının ortaokul 6. sınıf öğrencilerinin araştırma becerilerine etkisi
The ,effect of electronic portfolio applications on 6th graders' research skills
  1. Tez No: 431284
  2. Yazar: BETÜL POLAT DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÖMER KUTLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Durum belirleme, elektronik portfolyo, üst düzey düşünme becerileri, araştırma becerileri, araştırma yapma, Assesment, higher order thinking skills, electronic portfolio, research skills, research
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ölçme ve Değerlendirme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu araştırmanın amacı, elektronik portfolyo uygulamalarının ortaokul 6. sınıf öğrencilerinin araştırma becerileri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmada, nitel ve nicel istatistiksel tekniklerin kullanıldığı karma yöntemlerden“Açıklayıcı Desen (Exploratory Design)”kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda yarı-deneysel modellerden ön test - son test eşleştirilmiş kontrol gruplu modelden, nitel boyutunda ise nitel araştırma modellerinden biri olan durum çalışmasından yararlanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2014-2015 eğitim-öğretim yılının ikinci yarıyılında, Niğde ilinde merkeze bağlı iki ayrı devlet ortaokulunun 6. sınıfına devam eden öğrenciler oluşturmuştur. Araştırma deney grubunda 34, kontrol grubunda ise 30 öğrenci olmak üzere toplam 64 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Deney ve kontrol grubuna süreç boyunca araştırma yapma becerilerini geliştirmek için araştırmacı tarafından hazırlanan Araştırma Becerileri Öğretim Programı (ABÖP) uygulanmıştır. Eğitim süreci boyunca deney grubunda yer alan öğrencilerle elektronik portfolyo uygulamaları yürütülürken, kontrol grubundaki öğrencilerle başka bir uygulama yapılmamıştır. Uygulama her iki grupta da 10 hafta ve toplam 21 ders saati olarak yürütülmüştür. Araştırma kapsamında kullanılan elektronik portfolyo portalı, araştırmacının süreci tanımlamasından sonra web tasarımı uzmanları tarafından geliştirilmiştir. Araştırmanın nicel verileri Araştırma Becerileri Testi (ABT), izleme testleri, performans görevleri ile nitel veriler ise Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu ile toplanmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda elde edilen veriler parametrik yöntemlerden Bağımsız Örneklemler t-testi, İlişkili Ölçümler t-testi; parametrik olmayan yöntemlerden ise Mann Whitney U Testi, Kruskal Wallis Testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ile çözümlenmiştir. Aynı zamanda öğrencilerin izleme testlerinden ve performans görevlerinden aldıkları puanların dağılımları incelenmiştir. Deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin gelişimlerini incelemek için ise, performans görevlerinden aldıkları puanlara dayalı olarak her bir alt beceriye ilişkin başarı düzeyleri belirlenmiştir. Araştırmanın nitel boyutu için yapılan görüşmeler sonucunda toplanan veriler ise içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma sonunda elde edilen nicel bulgular, ABÖP'nın kontrol grubundaki öğrencilerin araştırma becerilerini kullanma düzeylerini arttırdığını, elektronik portfolyo uygulamalarına dayalı araştırma becerileri eğitiminin ise deney grubundaki öğrencilerin bu becerileri kullanma düzeylerini kontrol grubunda bulunan öğrencilere göre manidar düzeyde arttırdığını ortaya koymaktadır. Deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin izleme testlerinden ve performans görevlerinden aldıkları puanlar incelendiğinde, izleme testlerinden elde edilen puanlar arasında deney grubu lehine manidar farklılıkların olmadığı bulunurken, performans görevlerinden alınan puanlar arasında deney grubu lehine manidar farklılıkların olduğu belirlenmiştir. Bu bulgulara göre, elektronik portfolyo uygulamalarının öğrencilerin araştırma becerilerini kullanma düzeyleri üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada ayrıca deney grubundaki öğrencilerin araştırma yapma sürecini oluşturan becerilerinin gelişimlerinin olumlu yönde olduğu ve elektronik portfolyo uygulamalarının bu becerilerin gelişimine katkı sağladığı belirlenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen nitel bulgular da nicel bulguları destekler niteliktedir. Nitel bulgular da elektronik portfolyo uygulamalarının öğrencilerin hem araştırma yapma becerilerinin gelişimi üzerinde hem de araştırma yapmaya yönelik tutum ve ilgileri üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effect of electronic portfolio applications on 6th graders' research skills. Exploratory design, one of the mixed methods in which qualitative and quantitative techniques are both used, was employed in the study. While pretest-posttest paired control group design, one of the the quasi-experimental designs, was used for the study's quantitative dimension, case study, one of the qualitative research designs, were used for the study's qualitative dimension. The study group was made up of 64 6th graders attending two different public middle schools in the city of Niğde during the second semester of 2014-1015 academic year. Participants numbered 34 in the experimental group and 30 in the control group. During the process, Research Skills Teaching Program (RSTP), developed by the researcher, was administered to experimental and control groups to develop research skills. While electronic portfolio applications were carried out with the students in the experimental group, no other application was carried out with the students in the control group. The application was carried out for 10 weeks and a total of 21 periods for both of the groups. Used for the research, the electronic portfolio portal was developed by web design specialists after the researcher defined the process. While the study's quantitative data were collected by Research Skills Test (RST), formative tests, performance tasks and, qualitative data were collected by Semi-Structured Interview Form. The data obtained from the study's quantitative dimension were analyzed with parametric methods like Independent Samples T-Test and Paired Samples T-Test and non-parametric methods like Mann-Whitney U Test, Kruskal-Wallis Test and Signed Ranked Test. At the same time, the distribution of students' scores from the formative tests and performance tasks were examined. To examine the development of students in the experimental and control group, achievement levels related to each sub-skill were identified based on the scores from the performance tasks. For the qualitative dimension of the study, the data obtained through interviews were analyzed using content analysis method. The quantitative findings obtained at the end of the study reveal that RSTP increased the research skills of students in the control group and research skills education based on electronic portfolio applications increased the experimental group students' level of using research skills significantly compared to control group students. When the experimental and control group students' scores from formative tests and performance tasks were examined, it is evident that while there was no significant difference in favor of experimental group in terms of scores obtained from formative tests, there were significant differences in favor of experimental group in terms of scores obtained from performance tasks. According to these findings, it was concluded that electronic portfolio applications are effective on students' levels of using research skills. In addition, it was found that the development of experimental group students' skills that make up the research process was positive and electronic portfolio applications contribute to the development of these skills. Qualitative findings obtained at the end of the study support the quantitative findings. Qualitative findings showed that electronic portfolio applications were effective on development of students' research skills and students' attitudes and interests towards research.