Ergenlerde teknoloji bağımlılığının bazı psikososyal değişkenlerle ilişkisi
The relationship to psychosocial variables of technology addiction in adolescents
- Tez No: 431303
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik, internet bağımlılığı, problemli internet kullanımı, sosyal ağ, yasam doyumu, otoriter anne baba tutumu, koruyucu anne baba tutumu, demokratik anne baba tutumu, Adolescence, internet addiction, problematic internet usage, social network, fulfillment of life, authoritative parenting, protective parenting, democratic parenting
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
İletişim teknolojilerine erişim imkanları yaygınlaştıkça kullanıcılar bazı sorunlarla karşılaşmaktadır. Başlıca sorun kullanım süresini kontrolde ortaya çıkmaktadır. Bu kullanım biçimi bireyin benlik tasarımı üzerinde etkili olmaktadır. Özellikle sosyal ağlar bireyin sosyalleşme ihtiyacını sağladıkça etkileşim süreci hızlanmaktadırlar. Ergenlerin teknolojiyi kullanım sıklığı, öteki yaş grupları arasında öne çıkmaktadır. İnternet kullanım kontrolünde ergenin yaşadığı sorunlar anne baba tutumları ile yakından ilişkilidir. Bu tez çalışmasında ergenlerde internet kullanım sorunlarına neden olan psikososyal değişkenlerin incelenmesi amaçlanmıştır.İstanbul ili Başakşehir ilçesinde 399 lise öğrencisiyle,internetin normaldışı süre kullanımı ve bu kullanım biçimlerinin anne baba tutumlarıyla ilişkisi araştırılmıştır. Problemli internet kullanım ölçeği, anne baba tutum ölçeği ve bireysel tanıma formu olmak üzere iki ölçek ve bir formdan oluşmaktadır. Ölçeklerin uygulandığı katılımcılar, 9, 10 ve 11. sınıfa devam eden öğrencilerden oluşmaktadır. İnternet bağımlılığı ile anne baba tutumları arasındaki ilişkileri incelemek için ilişkisel tarama modeli uygulanmıştır. İnternetin olumsuz sonuçları boyutunda, ergenlerin internet bağımlılığı düzeyleri ile demokratik ebeveyn tutumları arasında negatif, otoriter ve koruyucu ebeveyn tutumları arasında pozitif ilişkiler olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
As the access to communication technologies increases, people face some problems. The chief problem comes up in the control of usage time. This usage type affects the individual's design of personality. Especially as the social networks on the internet fulfills the individual's need of socialization, interaction process fastens. Adolescents' frequency of internet usage stands out when compared to the other age groups. The problems adolescents face in the control of internet usage, is closely associated with the parental attitudes. In this thesis, it is aimed to examine the psychosocial variables, which cause internet usage.With 399 high school students in Başakşehir district in the province of Istanbul, the use of internet for an abnormal amount of time and the relationship between parental attitudes and these usage patterns are investigated. Being the problematic internet usage scale, parental attitude scale, and the personal identification form; two scales and a form are used. The attendants whom the scales are applied to are consisted of high school students who are in 9, 10 and 11th grades. The relational screening model is applied in order to examine the relationship between internet addiction and parental attitudes. In the extent of internet's negative effects, the research results showed that there is a negative relationship between democratic parenting and internet addiction, a positive relationship between authoritative or protective parenting and internet addiction.