Bir travma yaşantısı olan statü kaybının travma sonrası gelişim ile benlik saygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
The analysis of the relationship between of post traumatic growth and self esteem and that of the loss of statute which is an experience of a trauma
  1. Tez No: 431304
  2. Yazar: ABDULKADİR MUHAMMED MEMDUH FAKİRULLAHOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Statü Kaybı, Travma sonrası Gelişim, Benlik saygısı, Lost of statue, Post traumatic devolopment, self esteem
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmada statü kaybı yaşayan bireylerin travma sonrası gelişim ve benlik saygısı düzeyleri arasındaki ilişki incelenmeye çalışılmıştır.Bu amaçla karşılaştırmalı ilişkisel tarama modeline uygun olarak hazırlanan araştırmanın evrenini İstanbul ili Avcılar, Beylikdüzü, Esenyurt,Başakşehir, Bahçelievler ve Küçükçekmece ilçesinde, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı örgün eğitim veren okullarda okul müdürü ve okul müdür yardımcısı konumunda görev yaptıktan sonra bu görevden alınan 117'si erkek 33'ü kadın olmak üzere 150 yöneticiden oluşmaktadır.Bu araştırmada yöneticilere; Katılımcı Bilgi Formu ile birlikte Travma Sonrası Gelişim Ölçeği ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği uygulanmıştır.Araştırmamızda yöneticilerin travma algılarının ve benlik saygısı düzeylerinin farklılaşma durumları üzerinde; cinsiyet, yaş, medeni hal, çalışma yılı, eğitim durumu ve gelir düzeyi durumu etkileri SPSS (Statistical Package for Social Sciences) programında t-testi, varyans analizi ve korelasyon analizi kullanılarak araştırılmıştır.Araştırmanın sonucunda; travma sonrası gelişim ile benlik saygısı arasında anlamlı bir ilişki vardır. Cinsiyet durumuna göre benlik saygısı düzeyi ve travma sonrası gelişim düzeyi arasında anlamlı bir farklılık yoktur. Eğitim durumuna göre benlik saygısı düzeyi ve travma sonrası gelişim düzeyi arasında anlamlı bir farklılık yoktur. Yaş faktörüne göre benlik saygısı düzeyi ve travma sonrası gelişim düzeyi arasında anlamlı bir fark vardır. Gelir Düzeyi durumuna göre travma sonrası gelişim düzeyi arasında anlamlı bir fark vardır. Gelir düzeyi durumu ile benlik saygısı düzeyi arasında anlamlı bir fark yoktur. Çalışma yılına göre benlik saygısı düzeyi ve travma sonrası gelişim düzeyi arasında anlamlı bir fark vardır.
Özet (Çeviri)
İn this research, tried to find out is toand the correlation of self esteem and devolopment level of the indivuals who recently lost statue.This research has been implemented by using relational screening model and includes for those who used to work as dean of academics and principal at public schools under the administration of Ministry of Education in Avcilar, Beylikduzu, Esenyurt , Basaksehir , Bahcelievler abd Kucukcekmece district. The number of those admistrators are 117 male and 33 female.In this research, Posttraumatic Development Scale and and Rosenber Self Esteem Scale has been carried out with the participant form on administrators. In this resarch, It is observed that administrators traumatic sense and self esteem level has been changed with sex , age , marital status , education status and income by using SPSS program , variance analysis and correlation analysis.At the end of this research, it is concluded that there is a reasonable correlation between post traumatic development and self esteem. There is no such correlation between post traumatic development and self esteem based on sex. There is no reasonable relationship between post traumatic development and self esteem according to education status. There is a significant difference between post traumatic development and self esteem if we consider age factor. Based on income levels, there is such difference in post traumatic development levels. Income level has no effects on self esteem level. According to working years, self esteem level and post traumatic development leves have significant difference.